ragyogó hétkezdet

2018.08.04. 11:10

Szabad hétfő délelőttöt adnának Japánban

A japán kormány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy biztosítsanak szabad hétfő délelőttöt munkatársaiknak, javítandó az ország merev munkakultúráján.

Worker holds placard during the May Day rally sponsored by the Japanese Trade Union Confederation, known as Rengo at Yoyogi Park in Shibuya Ward, Tokyo on May 1, 2018, the first day of the consecutive holiday called Golden Week. About 40,000 workers calling for better workers' rights and the resignation of Prime Minister Shinzo Abe. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

A „Ragyogó hétfők” mottóval indított kezdeményezés egy szélesebb körű kampány része, amellyel elejét akarják venni a túlságosan hosszú munkaidőnek. A szabad hétfő délelőttel a gazdasági minisztérium szerint

lehetőséget teremtenek arra, hogy a munkavállalók tovább lustálkodhassanak a hét kezdetén

- olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Az ötlet összhangban van a februárban bevezetett, úgynevezett prémium péntekkel, amikor a cégek engedélyezik az alkalmazottaknak, hogy hamarabb távozzanak a munkából, hogy több időt töltsenek családjukkal vagy vásárlással.

A kormány elképzelése szerint a szabad hétfőt a hónap utolsó péntekje után kellene biztosítani a munkavállalóknak.

A gazdasági minisztérium hétfőn maga is tesztelte az ötletet, engedélyezte, hogy a munkatársak egyharmada csak ebéd után kezdjen dolgozni. Az illetékesek szerint a több száz alkalmazott délelőtti hiánya nem hatott negatívan az intézmény munkájára – adta hírül a Sora News 24 honlapja.

Azt nem tudni, hány vállalkozás fogja követni a példát. A szabad péntek délutánok bevezetése után végzett felmérés szerint a vállalatoknak csupán 11,2 százaléka biztosította a lehetőséget, a cégek arra hivatkoztak, hogy a hónap végére túl sok munka gyűlt fel.

Japán kénytelen volt szembenézni merev munkakultúrájával, amikor a túlmunka miatt öngyilkosságot követett el 2015-ben egy 24 éves férfi, akinek a halála előtti hónapokban több mint száz túlórája gyűlt össze. A hatóságok halálát a karosi, azaz a túlmunka miatti halál számlájára írták.

Borítókép: japán férfi tiltakozik a túl sok munka ellen Tokióban

AFP / NurPhoto / Alessandro Di Ciommo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!