Védettségi igazolvány szükséges

2021.11.24. 12:55

Száznyolcvan kiállítót várnak a fenntarthatósági expóra

Száznyolcvan kiállítót várnak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra – közölte a köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kiállítást november 30. és december 5. között a Hungexpón rendezik.

Áder János azt mondta: az expo egy vállalkozói kiállítás, ahol vízgazdálkodásról, fenntartható mezőgazdaságról, okos városokról, energiahatékonyságról, a közlekedés zöldítéséről lesz szó. A kiállítók kétharmada magyar, de érkeznek lengyel, cseh és szlovák cégek is. A kiállítók egy része már piaci terméket mutat be, egy részük pedig szponzort keresve ötletekkel jelentkezik – tette hozzá.

Ismertette, hogy az expón tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével. Utóbbira nagy volt az érdeklődés, ötszörös volt a túljelentkezés – fűzte hozzá.

Áder János azt mondta,

az expo célja, hogy összekösse az ötlet gazdáját a felhasználóval.

Az államfő kiemelte: fontos volt, hogy a kiállítást a lehető legkisebb környezeti lábnyommal szervezzék meg, ezért a standok újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokból épültek, nem lesznek műanyag palackok az expo területén, elektromos kukásautók gyűjtik és szállítják majd el a szemetet, a gyerekek ingyen utazhatnak a kiállításra, a tömegközlekedéssel érkezőket pedig zöldbuszok szállítják majd.

Emellett fásítási programot is indítottak, hogy semlegesítsék a rendezvény kibocsátását – hangsúlyozta az államfő, aki elmondta: a közútkezelővel együttműködve az autópályák melletti kihasználatlan, mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan földeken ültettek fákat.

Egy 25 éves fa a vegetációs időszak alatt – tavasztól őszig – több mint 51 ezer kilogramm szén-dioxidot és 377 ezer kilogramm port köt meg – tette hozzá.

Áder János beszélt arról is: Magyarország a klímacélokat tekintve azon 21 ország közé tartozik a világon, amelyik 1990 óta úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben a gazdasági tevékenysége nőtt. Emellett az elmúlt száz évben kétszeresére nőtt a magyarországi erdőterületek mérete, és Magyarországon a megtermelt áram 70 százaléka szén-dioxid-mentes – hangsúlyozta, hozzáfűzve: atomenergia felhasználása nélkül nem lehet elérni a klímacélokat.

A köztársasági elnök az egyén szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: „sok kicsi sokra megy”, de a legnagyobb felelősség a legnagyobb kibocsátóké, ezért a mindenkori kormány feladata, hogy korlátokat állítson a további szennyezés elé.

Minden szülő és nagyszülő „elemi vágya”, hogy gyerekeik, unokáig jó levegőt szívhassanak, tiszta vizet ihassanak és jó földből származó jó minőségű ételt fogyaszthassanak – fogalmazott Áder János, aki szerint „ha ezért tehetünk, tegyünk érte!”

Az államfő kitért arra is: a kiállításon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, kötelező a maszkviselés, a fertőzések elkerüléséért pedig folyamatosan fertőtlenítik majd az eszközöket, a helyiségeket és orvosi ügyelet is lesz a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!