történelmi név

2018.04.20. 12:57

Szváziföld mostantól már nem Szváziföld

A dél-afrikai országot átkeresztelték.

LOBAMBA, SWAZILAND - AUGUST 28: Mswati III (C) attends a traditional ceremony, Umhlanga Festival at Ludzidzini Royal Village in Lobamba, Swaziland on August 28, 2016. Umhlanga, also known as Reed Dance, is a traditional ceremony of Kingdom of Swaziland. Reeds which are chosen by thousands of Swazi girls, are used for making fence of kingdom house. It's symbolize the social labor and social solidarity. Ihsaan Haffejee / Anadolu Agency

Megváltoztatta Szváziföld nevét III. Mswati király: a dél-afrikai országot innentől történelmi nevén, eSwatiniként kell majd megemlíteni – írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

Az abszolút monarchia feje a függetlenség ötvenedik évfordulójának, illetve ötvenedik születésnapjának alkalmából nevezte át országát. Függetlensége elnyerését követően sok afrikai állam visszatért ősi nevéhez – emlékeztetett III. Mswati.

„Mától kezdve senki se hívjon minket Szváziföldnek!”

- tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közé ékelődő királyság újra történelmi nevét, az eSwatinit hordozza majd. Az uralkodó többször használta ezt az elnevezést a múltban a parlamenti ülések megnyitóján és más eseményekkor. Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni az afrikai országnak neve megváltoztatása.

Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland – Svájc, Swaziland – Szváziföld) eddig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

Borítóképünkön III. Mswati király (középen) hagyományos viseletben egy ceremónián

Forrás: Ihsaan Haffejee / Anadolu Agency / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!