vitathatatlanul lopott

2018.11.21. 13:12

Tizenkettedik századi műkincset ad vissza egy német múzeum Afganisztánnak

Egy 12. századi márványfríz egy darabját adja vissza egy német múzeum Afganisztánnak, ahonnan a szovjet megszállást követően lopták el a műkincset.

A márványtábla egykor a Ghazniban álló királyi palota homlokzatát díszítő fríz része volt. A műkincset afgán és olasz régészek találták meg az 1957 és 1966 között folyó ásatásokon. A táblát ezt követően a város múzeumában állították ki. Amikor 1979-ben a Szovjetunió megszállta az országot, raktárba került. Legközelebb az 1990-es években bukkant fel a párizsi műkincspiacon.

A hamburgi Művészeti Múzeum (MKG) 2013-ban a francia Boisgirard-Antonini műkereskedő cégtől vette meg abban a hiszemben, hogy tisztázott az eredete, és a vásárlás legális.

Sabine Shulze, a múzeum igazgatója kedden elmondta: annak ellenére, hogy nem világos, hogyan került a márványtábla a nemzetközi piacra, vitathatatlanul lopott műkincs.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy a múzeum a német külügyminisztérium és a kulturális hatóságok segítségével 2014 óta dolgozik a műkincs visszaszolgáltatásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!