Járvány

2020.06.14. 09:52

Több száz denevért tesztelnek a koronavírus miatt

A patkósdenevéreket thaiföldi kutatók gyűjtötték be egy barlangban, hogy koronavírusteszteket végezzenek rajtuk annak megállapítására, nincsenek-e veszélyben a környékbeli lakosok, akiknek étlapján a denevérhús is előfordul.

Roundleaf Bat flying in the Khao Chong Pran cave Thailand. The Center for Fine Art PhotographyAnimalia Exhibition 2010Cave of the Buddhist temple of Khao Chong PhranProvince of RatchaburiAfter a decline due to an unrestrained hunting, the millions of Bats which occupies this cave are protected by the law and guards and monks take care that neither disturb or capture any more these flying Mammals. The big troop which flies away at the end of the day will capture 30 to 40 tons of insects in only one night! The monks ensure the exploitation and the sale of the invaluable guano collected in the cave. As for the frugivorous Flying foxes, they pollinate precious fruit trees. Biosphoto / Tanguy Stoecklé

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Tanguy Stoecklé

A mintegy 300 denevért a délkelet-thaiföldi Csantaburi tartományban, Tham Sador erdei barlangban gyűjtötték az elmúlt három napban.

Az állatoktól vér-, nyál-, vizelet- és ürülékmintát vesznek a barlang közelében, majd szabadon engedik őket.

A Nemzeti Parkok Igazgatósága, a Chulalongkorn Kórház és a Kasetsart Egyetem által indított kutatás résztvevői között szerepel Supaporn Wacharapluesadee, aki az első thaiföldi koronavírus-esetet azonosította januárban.

A thaiföldi kormány közleménye szerint a denevérek tesztelését azért rendelték el, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még áprilisban azt állapította meg, hogy

az új típusú koronavírus minden valószínűség szerint denevérekről került át emberre Kínában, és kínai jelentések szerint a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus hasonló egy, a patkósdenevérekben talált vírushoz.

Thaiföldön több mint 140 denevérfaj él, ezen belül 23-féle patkósdenevér, de még sosem végeztek rajtuk koronavírus-vizsgálatot. A hatóságok azt szeretnék tudni, nincs-e veszélyben a denevérek miatt a helyi lakosság, és nem kell-e emiatt speciális óvintézkedéseket elrendelni.

A vizsgálat eredménye hetek múlva várható.

Csantaburi tartományban eddig mindössze három esetet regisztráltak, mindhárom személy felgyógyult.

Kínán kívül elsőként Thaiföldről jelentettek koronavírus-fertőzést. A délkelet-ázsiai turistaparadicsomban eddig 3134 koronavírus-esetet regisztráltak, a fertőzésbe 58-an haltak bele. Az elmúlt 20 napban nem találtak olyan embert, aki odahaza fertőződött volna meg, az új esetek mind külföldről hazatérő thaiföldieket érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!