növekedés

2018.12.06. 06:32

Tódultak a magyarok az állatkertekbe

Nagyon jó évet zárnak idén a magyarországi állatkertek: december végéig összesen 3,5-4 millió vendéget regisztrálhatnak.

Nyíregyháza, 2018. június 21. A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörösvari-kölykeit (Varecia rubra) tartják az állatkert munkatársai 2018. június 21-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Ez 10-12 százalékos növekedés a korábbi évekhez képest – mondta Andréka György, a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) elnöke a csütörtöki Világgazdaságnak.

Kiemelte, hogy az állatkertek sokkal szélesebb látogatói kört vonzanak, mint a legtöbb természettudományi múzeum vagy más, hasonló természetvédelmi intézmény.

A szakember a lapnak nyilatkozva megjegyezte,

hogy az állatkertek ma már nem csupán látványosságot jelentenek, hanem a helyi lakosság rekreációs célpontjává váltak, és vonzzák a más régiókból érkező turistákat is.

Becslések szerint a világ állatkertjeit évente összesen mintegy 700 millióan keresik fel.

Andréka György szerint a hazai állatkertek nemzetközi összehasonlításban is színvonalas szolgáltatást nyújtanak. Az idén a MÁSZ az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált,

a Nyíregyházi Állatparkot pedig – a 250-500 ezer látogatót fogadó állatkertek kategóriájában – Európa legjobbjának választották meg, és Az év turisztikai attrakciója címet is elnyerte.

A MÁSZ elnöke az állatgyűjtemény kialakításáról azt mondta: annak nem a látogatói igények kielégítése az elsődleges szempontja, hanem a fajok védelme.

A szakértők megállapították, hogy az állatkertek körülbelül kétezer olyan állatfaj hosszabb távú fennmaradását képesek biztosítani, amelyeknek az eredeti élőhelyükön már nincs esélyük a túlélésre

– írta a Világgazdaság.

Borítókép: Vörös varik a Nyíregyházi Állatparkban / MTI / Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!