összetett feladatok

2018.05.04. 06:45

Új amerikai Mars-szonda indul az űrbe

Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után robotgeológust küld a NASA a vörös bolygóra.

Chinese soldiers guard the perimeter of the Jiuquan space base, in north China's Gansu province on June 15, 2012, on the eve of the launch of the Shenzhou-9 spacecraft. China said on June 15, 2012 that a female astronaut will be among the three-person team on board the Shenzhou-9 spacecraft, and will take off at 6.37 pm (1037 GMT) on June 16 from the Jiuquan space base in the Gobi desert for the country's fourth manned space launch, with Liu Yang, 33, and two male astronauts on board.

Forrás: AFP PHOTO

A tervek szerint szombaton induló InSight feladata az lesz, hogy minden eddiginél mélyebbre ásson, és megmérje a planéta hőmérsékletét.

Az InSight lesz az első, amely a „marsrengések” nyomába ered, valamint a bolygó „reflexeit”, vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét – közölte Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Az egymilliárd dolláros (262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatására, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

A Mars a Földnél kisebb és földtanilag kevésbé aktív, eredeti felépítését kevésbé rejtik el a gyakori lemezmozgások és más folyamatok, Banerdt szerint ezért a legkorábbi időszakok „ujjlenyomatait” is magán viseli.

Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műhold is elstartol, ezek a felszállás után különválnak és hat héten át kísérik az űrszondát a vörös bolygóig tartó útján.

A két műhold azért készül az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal, amely a tervek szerint november 26-án landol a vörös bolygón.

Az űrszonda és kísérői helyi idő szerint szombat hajnali 4.05-kor (magyar idő szerint 13.05-kor) startolnak a kaliforniai Vanderberg légi bázisról. Ez lesz a NASA első bolygóközi missziója, amely nem a floridai Cape Canaveralról indul.

A NASA és mások űrjárműveinek 40 százaléka hajtott végre sikeres landolást a Marson, a legelső 1976-ban, a legutóbbi 2012-ben, ekkor kezdte meg a Curiosity marsi munkáját.

Ha a leszállás sikerül, az InSight geofizikai obszervatóriumként kezd működni. Az év vége felé elindítja egy majdnem öt méter mély lyuk fúrását a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) jelű, német-lengyel gyártmányú szonda végzi majd.

Eközben egy mechanikus kar leválasztja a járműről és közvetlenül a talajra helyezi a rengéseket mérő, európai, főleg francia készítésű szeizmométert,a mely a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevet kapta.

A 694 kilogrammos InSight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, nem közlekedik, stabilan egy helyben áll.

A tudósok két évnyi munkát terveznek a vörös bolygón, ami egyetlen marsi évnek felel meg. Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhányhetes időszakban alkalmas a bolygók állása. Az InSight indulását eredetileg 2016 tavaszára tervezték, ám ezt a szeizmométer műszaki hibája miatt el kellett halasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!