Sok ezer éve

2017.12.10. 17:19

Újabb fáraókori sírokat tártak fel az egyiptomi Luxorban

Két újabb fáraókori sírt tártak fel régészek az egyiptomi Luxorban, a Nílus folyó nyugati partján elterülő Drá Abul Naga nekropoliszban talált leletek mintegy 3500 évesek - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

A sírok a 18. dinasztia korából valók, nemesembereket, a fáraó udvarának hivatalnokait temették el bennük. A sírok léte már évtizedek óta ismert volt, Frederica Kampp német régész fedezte fel azokat az 1990-es években, de a régészek most először végezték el a feltárásokat.

Háled al-Anani tárcavezető elmondta, hogy a sírok feltárása részét képezi a minisztérium azon erőfeszítésének, hogy segítsenek feléleszteni Egyiptom idegenforgalmát az ókori műkincsek bemutatásával.

Egyiptomi régészek agyagedényeket tisztítanak az ásatás helyszínén. Forrás: MTI / EPA / Haled el-Fiki

A sírokban találtak egy múmiát, fából készült, festett halotti maszkokat, több száz szobrot, amelyek a 17. dinasztia végéhez, a 18. dinasztia elejéhez köthetők. A sírfalakon lévő feliratok és festmények alapján a régészek arra következtetnek, hogy a sírok I. és II. Amenhotep és IV. Thotmesz, a 18 dinasztia fáraóinak idejéből valók.

Régészek a megtalált múmiát tisztítják. Forrás: MTI / EPA / Haled el-Fiki

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca az elmúlt hónapokban számtalan új feltárásról adott hírt, december elején az ókori egyiptomi oroszlánfejű istennőt, Szehmetet ábrázoló újabb 27 szobrot fedezett fel egy európai-egyiptomi régészcsoport III. Amenhotep fáraó halotti templománál a Nílus-parti Luxor közelében, az ősi Théba területén.

Festett halotti maszkok a feltárás után. Forrás: MTI / EPA / Haled el-Fiki

Megtalálták egy ókori egyiptomi királynéhoz kötődő, nagyjából 4300 éves obeliszk egy darabját a Gíza tartománybeli Szakkara nekropoliszban.

Falfestés az ásatás helyszínén. Forrás: AFP / Ibrahim Ramadan / Anadolu Agency

Egyiptomi régészek egy fáraókori aranyműves sírjára bukkantak októberben Luxor közelében, amely nemcsak a több mint 3500 éve élt férfi, hanem felesége és két gyermeke múmiáit is rejtette.

Szoborlelet a luxori ásatásról. Forrás: AFP / Ibrahim Ramadan / Anadolu Agency

Borítóképünkön emberi maradványok a közszemlére tett luxori leletek között. Forrás: AFP / Ibrahim Ramadan / Anadolu Agency

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!