katasztrófa sújtotta terület

2018.05.13. 23:21

Újabb lávahasadékok nyíltak a hawaii vulkánon

Geológusok arra figyelmeztetnek, hogy a csendes-óceáni tűzgyűrű néven ismert törésvonal mentén szintén kitörések várhatók.

This image obtained May 11, 2018, released by the US Geological Survey shows a geologist on May 10, 2018 inspecting a crack that widened considerably in the past day on Old Kalapana Road,as in other areas, new cracks have appeared along sections of Highway 130 in the past day, some with fume escaping from the Kilauea Volcano in Leilani Estates, Hawaii. A Hawaii volcano that has been oozing lava and burping steam for days may be gearing up for a huge eruption, scientists have warned, prompting the closure of Volcanoes National Park on May 11, 2018. It is the newest threat from the Kilauea volcano, which began erupting May 3, 2018 on the US state's Big Island, the National Park Service said.Scientists say lava levels in the crater are going down, meaning it might be clogging and building up for a mighty blast.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Geological Survey

Három újabb lávahasadék nyílt vasárnap a Kilauea tűzhányón, ezzel immár tizennyolc helyen ömlik a láva, és a szigeten robbanásszerű kitöréstől tartanak.

Tíz napja folyamatos és egyre erőteljesebb a lávaömlés, a vulkán aktivitása erősödik. A magma lassan terjed szét, mérgező gázokat bocsát ki, a sziget nagy részét sűrű fekete füst borítja. A levegőben erős kénes szag terjeng. Az olvadt kőzetanyag megrepesztette és használhatatlanná tette a környéken átvezető országutat, a láva jelenleg egy geotermikus erőművet is fenyeget, az erőműből a gyúlékony folyékony anyagokat a hétvégén elszállították.

Vasárnap a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el, az erősödő és kiszámíthatatlan vulkáni tevékenység miatt. Május 3-a óta kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. A szigeten két új menekültközpontot nyitottak a kilakoltatottak számára. Az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) előrejelzései szerint a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau kráterben várható a robbanásszerű kitörés. Az USGS szakemberei gázmaszkok viselésére szólították fel a helybélieket.

Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, azaz a Nagy Szigetet, s ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

Vasárnap a geológiai megfigyelő szolgálat további katasztrófákra figyelmeztetett: az Egyesült Államok nyugati partvidékén húzódó csendes-ócáni tűzgyűrű vulkánjai is kitörhetnek. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Kaliforniában törhet ki tűzhányó. A geológiailag aktív nyugati parton – Washington államtól Kaliforniáig – 13 vulkán helyezkedik el. Ezek az Egyesült Államok legveszélyesebb tűzhányói, Washington államban, Oregonban és Kaliforniában vannak. A geológusok nem is az esetleges lávakitöréstől tartanak, hanem az ezt követő katasztrofális földrengésektől.

Maga a tűzgyűrű Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül, félkör alakban, Ázsián át Új-Zélandig kanyarog, a térségben ezért gyakori a vulkánkitörés és a földrengés.

Borítókép: Megrepedt utat vizsgál egy geológus

Forrás: AFP/US Geological Survey

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!