World Trade Center Protocol

2018.09.08. 15:06

Újfajta módszer segíthet azonosítani a szeptember 11-i terror áldozatait

Újfajta DNS-elemző eljárás segít azonosítani a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak földi maradványait – közölte a New York-i igazságügyi orvosszakértő hivatala.

NEW YORK, USA - SEPTEMBER 11: Loved ones pay their respects at the 9/11 memorial for those killed on the 14th anniversary of the 2001 terrorist attacks at the site where two of four hijacked planes struck the World Trade Center towers in New York, USA on September 11, 2015. Bilgin S. Sasmaz / Anadolu Agency

Fotó: Anadolu Agency

A merényleteknek hivatalosan 2753 áldozata volt New Yorkban, közülük azonban több mint ezer ember maradványait nem sikerült azonosítani.

A New York-i igazságügyi orvosszakértő 2001-ben a maradványok megőrzése mellett döntött,

remélve, hogy a technológiai fejlődés idővel lehetővé teszi az áldozatok azonosítását, békét hozva a gyászoló családok számára.

Az elmúlt években végbement technológiai fejlődésnek hála 2013 óta öt áldozat maradványait sikerült azonosítani.

Új módszerük révén a kutatóknak a közelmúltban egy újabb áldozatot sikerült azonosítaniuk: a 26 éves Scott Michael Johnson pénzügyi szakemberként dolgozott a terrortámadások által ledöntött Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak egyikében.

A hivatal bűnügyi laboratóriumát vezető Mark Desire és munkatársai azokat a csonttöredékeket vonták újabb elemzés alá, amelyeket már számos alkalommal megvizsgáltak, mindezidáig sikertelenül.

Desire szerint az úgynevezett World Trade Center Protocol elnevezésű eljárást Argentínában, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban és a világ egyéb részein történt vonat- és repülőgép-balesetek, valamint terrortámadások áldozatainak azonosítására is használják.

A szakemberek először megtisztítják a csontot, szétmorzsolják, vegyi anyagokat adnak hozzá, majd az inkubált mintából megpróbálnak DNS-t kivonni.

Minél jobban sikerül összezúzni a csontot, annál nagyobb valószínűséggel sikerül DNS-t kinyerni a károsodott anyagból.

A szakemberek most egy újabb lépéssel egészítették ki az eljárást: folyékony nitrogénbe helyezik a csontot, amely ezáltal törékenyebbé válik, majd addig rázzák, amíg porrá zúzódik.

Borítókép: New York-i fiú emlékezik elhunyt édesapjára a terrortámadás áldozatainak felállított táblánál

AFP / ANADOLU AGENCY / Bilgin S. Sasmaz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!