harminc év után

2019.07.01. 18:30

Újra kereskedelmi célú vadászatra indultak a japán bálnavadászok

A szigetország még decemberben jelentette be, hogy folytatja.

Kusiro, 2019. július 1. Elejtett csukabálnát darabolnak egy feldolgozóüzemben, a Hokkaido szigetén fekvõ Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-tõl ismét megkezdhetik a vadászatot. MTI/EPA/JIJI

Forrás: MTI / EPA

Fotó: JiJi

Harminc év után ismét kereskedelmi célú vadászatra indultak a japán bálnavadászok: öt kisebb hajó hagyta el kikötőjét hétfőn.

Japán 1988-ban váltott az úgynevezett tudományos célú bálnavadászatra, decemberben azonban bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy folytathassa a kereskedelmi célú vadászatot. Az erről szóló határozat vasárnap lépett életbe.

A japán halászati ügynökség közlése szerint az év végéig kitűzött kvóta 227 bálna. Ez kevesebb, mint a Déli-sarkvidéken az elmúlt években átlagosan vadászott állatok száma.

A hajók indulását bálnavadászok, családjaik és a hatóságok két bálnavadászattal foglalkozó városban, a délnyugati Simonoszekiben és az északi Kusiróban ünnepelték meg, remélve a biztonságos visszatérést és a gazdag zsákmányt.

„Reméljük, hogy a kereskedelmi bálnavadászat a lehető leghamarabb megerősödik, hozzájárulva a helyi jóléthez és tovább örökíti Japán gazdag kultúráját a következő generációnak” – mondta Nisimura Jaszutosi, a halászati ügynökség főtitkárhelyettese Tokióban.

A hajók, amelyekhez a későbbiekben továbbiak is csatlakoznak, a nyár nagy részében csőröscetekre és csukabálnákra fognak vadászni.

A bírálók szerint Japán 1988 után egyszerűen tudományos kutatásnak álcázott kereskedelmi vadászatot folytatott, mivel az állatok húsa végül az üzletek polcaira és az éttermekbe került.

„Világszerte szomorú nap ez a bálnavédelem számára” – mondta Nicola Beynon, a Humane Society International szervezet munkatársa.

„Bár a kutatás feliratot eltávolították a hajók oldaláról, a vadászok már nem a tudomány álcája alatt szigonyozzák le az állatokat, ezeket a bámulatos lényeket azonban továbbra is törvényes ok nélkül gyilkolják le” – fogalmazott Beynon.

A bálnavadászat nem nagy üzlet Japán számára. A bálnahús az éves húsfogyasztás 0,1 százalékát teszi ki és nagyjából 300 ember kötődik közvetlenül a bálnavadászathoz.

Az évente 4-5 ezer tonnányi bálnahús az ország lakossága számára fejenként csak 40-50 grammot jelent. Még a vadászatot támogatók szerint is időbe telik, míg a kereslet kiépül.

Borítókép: Kusiro, 2019. július 1. Elejtett csukabálnát darabolnak egy feldolgozóüzemben, a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-től ismét megkezdhetik a vadászatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!