állati tudomány

2018.01.23. 14:33

Végre kiderült: a nőstény macskák jobbmancsosak

A hímek pedig inkább a balt használják.

Ha mindig is azon gondolkodott, hogy a macskáknál is van-e olyan, hogy jobbkezes (vagyis mancsos) vagy balkezes (vagyis mancsos), úgy néz ki, megvan a válasz: a belfasti Queen's Egyetem kutatói ugyanis arra jutottak, hogy a nőstény macskák inkább jobb mancsukat használják, míg a hímek a balt részesítik előnyben.

Louise McDowell, Deborah Wells és Peter Hepper professzor, az egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai 44 ivartalanított macskát vontak be az Animal Behaviour folyóiratban ismertetett tanulmányukba. A kísérletek után megállapították, hogy a macskákra nem érvényes az, ami az embereket jellemzi, hogy a többség jobbkezes, hanem inkább a nemek mancshasználata között van különbség.

Az állatok mancshasználatát eddig leginkább a velük végzett kísérletek feladatainak teljesítése alapján vizsgálták úgy, hogy a 24 hím és 20 nőstény macskát saját otthonukban figyeltek a gazdik.

Ők jegyezték fel az adatokat arról, hogy mindennapos tevékenységeikben – amikor lépcsőznek vagy átlépnek tárgyakat, táplálkoznak – a macskák melyik mancsukat részesítik előnyben, jobb vagy bal oldalukon alszanak-e. Volt egy kötelezően elvégzendő feladat is, amikor a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kiemelniük ennivalójukat.

A macskák többségénél (73 százalék) étkezéskor derült ki, hogy melyik mancsukat használják szívesebben, 70 százalékuknál amikor lementek a lépcsőn és 66 százaléknál, amikor átléptek valamilyen tárgyon: a hímek jelentős mértékben a bal mancsukat részesítették előnyben, míg a nőstények a jobbat. Az alvásnál azonban nem tapasztaltak hasonlót a gazdik.

Deborah Wells szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, miért nem szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája, a kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a hormonok játszanak szerepet benne. A szakemberek szerint az eredmények abban is segíthetik a gazdikat, hogy megértsék, kedvencük miként kezeli a stresszt, mivel a mancspreferencia egyes kutatások szerint hasznos jelzés lehet erre.

Nemrég felfedeztük, hogy a balmancsos kutyák jóval pesszimistábbak, mint amelyek jobbmancsukat használják. Egy gazda szemszögéből hasznos lehet tudni, hogy az állat bal- vagy jobbdomináns, ez segíthet felmérni, mennyire sebezhető a stressz által – idézte Deborah Wellst a Scienve Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!