hazakerül

2019.03.27. 12:30

Visszaad egy nácik által elkobzott Konick-képet az Egyesült Államok

Az évek során szem elől tűnt kép 2017-ben bukkant fel a műkincspiacon.

Visszaadják az amerikai hatóságok a törvényes örökösöknek Salomon Koninck 17. századi holland festő egy festményét, amelyet a német megszállás idején koboztak el a nácik Adolph Schloss párizsi zsidó műgyűjtőtől – jelentette be a New York-i francia konzulátus.

Az Egy tudós a tollát élezi című, 1639-ben keletkezett művet hétfőn New Yorkban adják át a családnak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter jelenlétében.

Adolph Schloss a világháború kitörésekor egy dél-franciaországi rejtekhelyen helyezte el 333 flamand és holland festményből álló műgyűjteményét, ám a nácik 1943-ban felfedezték és elkobozták a festményeket. A művek egy része, köztük Koninck alkotása, Hitler müncheni főhadiszállására került.

Az évek során szem elől tűnt kép 2017-ben bukkant fel a műkincspiacon, amikor egy chilei műkereskedő el akarta adni egy New York-i aukciósházon keresztül.

A kereskedő azt mondta, hogy a festményt apja vásárolta 1952-ben Walter Andreas Hofertől, a Harmadik Birodalom második embere, az összerabolt javak elosztásában kulcsszerepet játszó Hermann Göring műkincsbeszerzőjétől.

A német megszállás alatt vagyontárgyak millióit kobozták el zsidóktól Franciaországban a Vichy-kormány antiszemita törvényei alapján és a művészeti galériák árjásítása által.

A Koninck-kép visszaadását a manhattani ügyészség rendelte el.

Borítókép: illusztráció: Salomon Koninck: Filozófus nyitott ablakkal. 1650 körül / wikipedia.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!