Természetvédelem

2021.10.02. 15:08

Visszakapták az ausztrál őslakosok a világ legősibb esőerdőjét

Visszaadta a helyi őslakos közösségeknek a világörökség részét képező Daintree esőerdő, a világ legősibb esőerdője tulajdonjogát az ausztrál kormány.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szerdán aláírt megállapodás szerint a keleti kuku yulanji közösség tagjai visszakaptak három másik nemzeti parkot is: a Ngalba Bulal, a Kalkajaka és a Remény-szigeteki parkot. A négy nemzeti park területe mintegy 160 ezer hektárnyi és az északi Port Douglastől a déli Cooktown városig húzódnak.

A Daintree esőerdő, amely 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mintegy 180 millió éves és gazdag biológiai sokszínűségéről híres, ám az elmúlt években a klímaváltozás és az iparosítás, az erdőirtás miatt egyre nagyobb veszély fenyegeti. A Daintree szomszédos a Nagy-korallzátonnyal, Ausztrália egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságával.

„A keleti kuku yulanji emberek kultúrája a világ egyik legősibb élő kultúrája, ez a megállapodás elismeri jogukat területük tulajdonlására, irányítására, kultúrájuk védelmére és annak megosztására a látogatókkal, mivel ők válnak az idegenforgalom vezetőivé a térségben”

– közölte Meaghan Scanlon ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Ausztrália hatalmas térségeit, köztük a Kakadu és az Uluru-Kata Tjuta nemzeti parkokat adták vissza az elmúlt évtizedekben jogos tulajdonosaiknak, ez azonban az első alkalom, hogy Queensland szövetségi állam átruházza egy trópusokon elterülő nemzeti park tulajdonjogát az őslakosokra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!