meredek ötlet

2017.10.24. 15:07

Visszavinnék Berlinből Amerikába Rosa Parks polgárjogi harcos házát

Igen, az egész házat.

Artist Ryan Mendoza stands in front of the house in which the American civil rights activist Rosa Parks (1913-2005) lived in Detroit, now reassembled in Berlin, Germany, 7 April 2017. The house had been slated for demolition in Detroit. Mendoza bought it and dismantled it in the US before shipping it to Germany and rebuilding it in his garden in the Berlin borough of Wedding. Photo: Jörg Carstensen/dpa

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Az épületet egyelőre három hónapra állítanák ki egy Rhode Island-i kulturális központban, de a hagyaték gondozói, Parks családja és egy Berlinben élő amerikai művész, Ryan Mendoza azután végleges helyet szeretne Amerikában az egyszerű külsejű, emeletes faháznak.

A faji megkülönböztetés ellen fellázadó Rosa Parks 1957-ben, a halálos fenyegetések miatt költözött az alabamai Montgomeryből bátyja detroiti házába, ahol 2005-ben bekövetkezett haláláig együtt élt fivére családjával.

A roskatag házat idővel lebontásra ítélték. Parks unokahúga, Rhea McCauley ekkor 500 dollárért megvásárolta az épületet és odaajándékozta a már évek óta Európában élő és dolgozó Ryan Mendozának, akinek Detroitban is voltak művészeti projektjei.

Rhea McCauley és Ryan Mendoza az épület előtt
Forrás: AFP / dpa | Fotós: Monika Skolimowska

Mendoza 2016-ban lebontotta a házat, hajón átvitette Európába és berlini otthona mellett aprólékos munkával újra felépítette. Az épület 2017 áprilisa óta áll készen, ám csak egy kapu és fal közti szűk résen át látható.

A művész azt szeretné, ha a történelmi ereklye olyan helyen állhatna – elsősorban az Egyesült Államokban -, ahol nap mint nap százak vagy ezrek láthatnák.

Úgy tűnik, hogy egyelőre a Rhode Island-i három hónapos ideiglenes kiállítást sikerül tető alá hozni a Brown Egyetem segítségével. Rosa Parks háza a tervek szerint 2018. március és május között lesz megtekinthető a WaterFire kulturális központban.

Ryan Mendoza és a Parks-család szerint az emlékház visszaszállítása Amerikába nagyon időszerű lenne most, amikor újra a közbeszéd egyik központi témája a faji kérdés.

„Rosa néni amerikai hős volt, és nem engedhetjük, hogy helyettünk más országok ismerjék el”

- mondta az AP-nek az unokahúg. Egy detroiti múzeum már fontolóra vette a Rosa Parks-ház végleges befogadását, de erről még nem kezdődtek meg a tárgyalások.

Rosa Parks

Az 1913-ban született, varrónőként dolgozó Rosa Parks 1955 decemberében az alabamai Montgomery városában megtagadta, hogy helyét átadja az újonnan felszállt fehéreknek és ezzel megszegte az akkori szegregációs előírásokat.Letartóztatták és pénzbírságra ítélték. Fellépésével mozgalmat indított el, amelynek az élére egy fiatal lelkész, Martin Luther King állt. A afrikai-amerikai népesség 381 napon át bojkottálta a busztársaságokat. Az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága 1956-ban alkotmányellenesnek nyilvánította a fajok elkülönítését a tömegközlekedési járműveken.

Borítókép: A művész, Ryan Mendoza a ház előtt Berlinben

AFP / dpa / Jörg Carstensen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!