mágneses energia

2019.03.16. 10:10

Vulkán helyett vízkitörések lehetnek a Jupiter holdján

Az Európa meglepően hasonlít a Földre, de az óriásbolygó nagymértékben befolyásolja, mi történik rajta.

Forrás: Shutterstock

A Európáról már több érdekesség is kiderült: a kutatók úgy vélik, felszínét kásás jég borítja, alatta azonban vízből álló hatalmas és több tíz kilométer mély óceán húzódik meg. Most az egyik legrangosabb francia felsőoktatási intézmény, az École Normale Supérieure kutatói találtak bizonyítékot arra, hogy a Jupiter mágneses mezeje futóáramlatokat okoz az Európa felszín alatti óceánjában – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A tudósok észlelték, hogy a Jupiter különösen erős mágneses mezővel rendelkezik, amely elég erős ahhoz, hogy elérje és befolyásolja holdjait. Azt is észrevették, hogy az Európa felszín alatti óceánja sós.

A sós tengervíz mágneses mező hatására vezetheti az áramot és ez a hatás futóáramlatokat hozhat létre az óceánban.

Annak felkutatására, milyen mozgások keletkezhetnek és hogy a mágneses mezőnek a hold óceánjaira gyakorolt egyéb lehetséges hatásait megismerjék, a tudósok szimulációkat végeztek. Ezek szerint a futóáramlatok valahol a hold egyenlítője környékén keletkeznek, másodpercenként néhány centiméteres sebességgel mozognak.

A mágneses mezőből származó energia azonban nem tevődik át teljes mértékben az óceánba, bizonyos része szétoszlik a holdon, többnyire a sarkpontok körül. Amennyiben ez történik, ennek bizonyítékaként a hold jégtakarója elvékonyodik és felszínre tör az olvadt víz. Az Európán ezt is megfigyelték:

a sarkpontok közelében vízkitöréseket észleltek.

A tudósok szerint az Európa futóáramlatai a Golf-áramlathoz hasonlatosak, amely a Földön az élet számára kiemelt fontosságú vegyülékeket szállít. Ha az Európán van élet, az áramlatok ugyanezt a célt szolgálhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!