ez itt a jövő

2017.12.03. 20:18

A Winklevoss fivérek lettek az első bitcoin milliárdosok

A testvérek több mint négy éve 11 millió dollárért felvásárolták a világ bitcoin készletének 1 százalékát.

A Winklevoss fivérek az elsők, akik a bitcoin nevű virtuális devizába való befektetéseiknek köszönhetően váltak milliárdossá – írta a The Sunday Telegraph című brit napilap.

Tyler és Cameron Winklevoss a Mark Zuckerberggel, a Facebook elnök-vezérigazgatójával a közösségi oldalhoz köthető szellemi tulajdonjogról kötött peren kívüli egyezséggel váltak ismertté.

A testvérek több mint négy éve 11 millió dollárért felvásárolták a világ bitcoin készletének 1 százalékát. A bitcoin akkori árfolyama 120 dollár volt.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp tőzsdén, amely az egyik legrégebben, hét éve működő virtuálisdeviza-kereskedési platform, vasárnap este 7,34 százalékos pluszban, 11 680 dolláron állt a bitcoin árfolyama. A virtuális fizetőeszköz a múlt héten 11 874 dolláron érte el történelmi csúcsát.

„Úgy tekinthető, ez az első (dollár) milliárd, amelyet virtuális devizába fektetve értek el”

- írja a lap.

Tyler és Cameron Winklevoss a Harvard Egyetemen tanult Mark Zuckerberggel, később pedig hosszú ideig pereskedtek vele, azt állítva, ellopta tőlük a szociális háló ötletét. 2008-ban végül a felek vitája megállapodással zárult, amelynek alapján Zuckerberg 65 millió dollárt fizetett nekik.

A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható, illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként. A bitcoinszerzés harmadik módja az úgynevezett „bányászat”. Ekkor a bitcoin-hálózathoz kapcsolódó speciális számítógépek bonyolult matematikai számítási műveleteket végeznek, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!