sajátos indokok

2020.02.21. 15:50

Zavarták a kolompoló tehenek, megtagadták tőle a svájci állampolgárságot

Svájcban mindig is nehezen szereztek állampolgárságot a külföldiek, de néha még az sem elég, ha valaki ott született. Sőt, azon is elúszhat az állampolgárság, ha valaki az elbíráló testület előtt mond egy rossz mondatot.

Forrás: V4NA

A svájciak már 2010 előtt is sokat vitáztak arról, hogy ki kaphasson nálunk állampolgárságot és ki nem – írja a V4NA hírügynökség. A Svájci Néppárt (SVP) 2008-ban megnehezítette volna a külföldieknek számára a svájci állampolgárság megszerzését. Azt a gyakorlatot állították volna vissza, amely szerint a helyi közösség tagjai titkos szavazással dönthettek a velük élő külföldiek állampolgárságáról és a határozat ellen nem lehetett fellebbezni. Az elképzelésük azon bukott meg, hogy kiderült: egyes városok rendszeresen elutasították a Balkáni térségből, Törökországból és Afrikából érkezőket, de elfogadják a nyugat-európaiak jelentkezését.

Svájcban a honosítást a kommunális és a kantoni hatóságok kezelik és ahány kanton, annyi feltételnek kell megfelelni. Például Bern kantonban tíz évig, Bázelben és Thurgauban öt évig, más kantonokban pedig három évig kell élni mindenféle szociális juttatások nélkül ahhoz, hogy állampolgárságot szerezhessen valaki, amihez az is szükséges, hogy a jelentkező beszéljen valamelyik ott használatos nyelven, a meghatározott B1-es szinten és az írásbeli készsége is elérje az A1-es szintet.

A jelentkezőknek egy teszt kitöltésével kell bizonyítaniuk, hogy ismerik Svájc történelmét és földrajzát. A teszt kérdései sem egyformák, azok is kantononként változnak. Aki a kérdések háromnegyedére nem válaszol helyesen, annak a számára a honosítási folyamat már el sem kezdődhet. De az állampolgárság megszerzését sok apró buktató is megnehezítheti. Emlékezetes eset, hogy két évvel ezelőtt egy nem keresztény házaspártól azért tagadták meg a svájci állampolgárságot Lausanne városában, mert nem fogtak kezet az ügyükben eljáró hivatalnokkal.

A napokban Aargau kantonban egy népszavazáson, 64 százalékos többséggel arról döntöttek, hogy tovább szigorítják az állampolgárság megszerzésének feltételeit. A szociális segély korábbi kedvezményezettjeinek most már ott is tíz évig kell várniuk az utolsó pénzügyi támogatásuk megszerzése után, mielőtt állampolgárságot igényelnének. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor az illető súlyos beteg, fogyatékos vagy bizonyítottan kevés a számára juttatott támogatás. De még az sem elég, ha ott született.

Egy már Svájcban született fiatal nőtől a helyi tanácsosok azután tagadták meg az állampolgárságot, miután nem felelt kielégítően 70 kérdésre a saját életéről és hobbijairól.

Schwyz kantonban egy olasz embertől azért tagadták meg a svájci állampolgárságot, mert nem tudta, hogy a helyi állatkertben hol tartják a medvéket és a farkasokat.

Egy amerikai professzor 39 év után hagyta ott a svájci munkáját, mert kiderült, hogy nem tudott eleget a helyi régióról, ezért nem kapott állampolgárságot. Egy koszovói családot azért utasítottak el, mert ők nagyon szerettek mindenhova tréningruhában járni.

De talán a legfurcsább ok, ami miatt egy holland nő állampolgársági kérelmét elutasították, az volt, hogy az illetőt zavarta a svájci tehenek nyakában lévő kolomp, szinte mindenhol hallható hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!