Életmód

2009.10.04. 14:59

5 perces krimi: A takarítónő

Ulla szégyentől piros arccal ült a padjában. Mellette, mögötte az évfolyamtársai diszkréten vigyorogtak. Ballard professzor ismét jól megcsipkedte. Ahogyan máskor is. „Maga, kisasszony, soha nem lesz vegyész. De még takarítónőnek sem volna jó.”

BAMA

Ulla nem tudta megszokni, pedig ez már régóta ment így. Amióta a vegytan professzora megtudta, hogy fia, Will ezzel az Ullával jár és komolyak a szándékai.
„Nem fogom ráhagyni a vagyonomat! Mindent te örökölsz utánam, és egy ilyen proli lányt vennél feleségül? Hogy ideköltözzön?!” – mutatott szét ilyenkor drámai mozdulattal. A Ballardok régi gazdag család volt, nagy vagyonnal. Az öreg is csak hobbiból tanított az egyetemen, nem volt rászorulva a fizetésére. Will az orvosira járt és nagyon szerelmes volt Ullába.

Az öreg hát folyton üldözte Ullát, megszégyenítette a nyilvánosság előtt, a vizsgákon rendre rossz jegyeket adott neki. Will vigasztalta a lányt: „Ne félj, majd elmúlik. Adj egy évet, és én megpuhítom apámat!”
De egyelőre nem úgy nézett ki, hogy puhítható lenne.
Végső kétségbeesésében Ulla mást talált ki. Figyelni kezdte az öreget, mik a szokásai. Rájött, hogy a szobájában ülve sokat telefonál. Üzleti, társasági ügyeit az egyetemről intézi. Heti két napon járt be, megtartotta az óráit, aztán kezébe vette a telefont és legalább háromnegyed órán át hívogatta az ismerőseit.
Ulla méregre gondolt. Tudta, vannak alapanyagok a szertárban. Ahhoz, hogy ne azonnal ölő, és szívroham tüneteit mutató szert állítson össze, legalább három összetevőre lesz szüksége.

Egyik nap a szertárban volt gyakorlatuk. Rendet csináltak a polcon. De a szertáros árgus szemmel figyelte őket. Utána minden szekrényt kulcsra zárt és megvárta, amíg a diákok elmennek ebédelni. Nem tudta, hogy Ulla akkor már a tisztítószerek méteres kis szekrényében rejtőzik. A szertáros levette a köpenyét, otthagyta a széken, bezárta a szertárt és elment ebédelni.
Ullának húsz perce volt. Ez elégnek bizonyult. A szertáros köpenyének zsebéből előszedte a kulcsokat, kis fiolákba gyűjtötte a mikroszkopikus mennyiségeket.

Nem vehették észre a hiányt. Tett bele a titokzatosnak nevezett X2-esből is. Aztán bezárt mindent, visszabújt a kuckóba és várt. A szertár hamar benépesült. Amikor senki sem nézett oda, kimászott és úgy tett, mintha eddig is ott lett volna, csak a tollát keresné az egyik asztal alatt.
Otthon elkészítette a keveréket, másnap bevitte, és várt. Ballard professzor az apósa lehet, vagy az is lesz… Megölje?
Még habozott. De nem sokáig. A professzor ugyanis azzal kezdte az órát, hogy kiszólította:
„Mit tud nekünk mondani a metilgyökökről a kedvenc takarítónőnk?” – És ezzel kirótta magára a halálos ítéletet.
A felelete után – amely Ballard élcelődő megjegyzései miatt köznevetségbe fulladt – Ulla ismét piros arccal vonult félre a szünetben. A következő óra is Ballardé volt, de Ulla nem ment be a terembe. Ehelyett a professzor szobájába lopózott. Senki nem járt a folyosón, amikor a kicsi ecsettel óvatosan bekente a telefonkagylót. Aztán kiment az épületből, jó sokáig gyalogolt. Négy utcával távolabb szabadult csak meg az eszközöktől: bedobta őket a csatornába.

Ballard professzor aznapi telefonálása negyven percig tartott: a férfi szorgalmasan markolászta a telefonkagylót. Amikor elment, kissé sápadt volt. Ulla megvárta, amíg elhagyja az épületet, aztán ismét belopózott a szobájába és gondosan lemosta a készülék kagylóját. Gumikesztyűt viselt, majd a tisztítószerektől is megszabadult. Közben eszébe jutott: „Nem lett igaza az öregnek, ugyanis jó takarítónő vagyok. És jó vegyész is, és ezt ő tudja a legjobban. Már biztosan tudja, ha a másvilágon tényleg minden megvilágosodik a halottak előtt.”
Még nem ért vissza a kollégiumba, amikor zsebében megszólalt a mobil. Tudta, hogy Will jelentkezik majd feldúltan. „Az apámnak szívrohama volt, meghalt!” és Ulla már előre felkészült, hogy szép, vigasztaló szavakkal csökkentse szerelme mély bánatát.

Nemere István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!