Életmód

2009.10.15. 10:40

Hízlaló adósságok

Egy német vizsgálat szerint a túlzottan eladósodott emberek sokkal gyakrabban szenvednek elhízástól, mint a népesség többi része.

BAMA

Azok, akiket teljesen lehengerelnek a kifizetni valók, és lehetetlennek látják, hogy egy ésszerű határidőn belül ezt kezelni tudják, az úgynevezett túl-adósodottak. A németek vizsgálata szerint ők kétszer olyan gyakran túlsúlyosak, és 2,5-szeres az elhízási gyakoriság közöttük.

Ezerből 250 elhízott

Az európai országokban csakúgy, mint az Egyesült Államokban, meredeken megnőtt a „túl-adósodottak” száma. A becslések szerint például a német háztartások 7,6 százaléka, azaz 3 millió háztartás esik ebbe a kategóriába.

A kutatók hozzáteszik, hogy bár a szociális-gazdasági státusz egyértelműen kapcsolódik az egészségi állapothoz, a ma használt technikák a vizsgálatkor az adósságot nem veszik figyelembe. Így ők maguk vizsgáltak meg 949 embert, akik adóssággal és fizetésképtelenséggel foglalkozó tanácsadó irodák szolgáltatásait vették igénybe. A kontroll csoport az a 8318 ember volt, akik egy korábbi telefonos felmérés adatai alapján nem rendelkeztek tartozással.

A túl-adósodott egyének hozzájuk képest fiatalabbak voltak, alacsonyabb végzettséggel rendelkeztek, és hajlamosabak voltak a depresszióra, a túlsúlyra és az elhízásra. Az általános népesség csupán 11 százaléka elhízott, szemben a túl-adósodott csoport 25 százalékával. További tény, hogy a túl-adósodott csoport tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel dohányoztak minden nap.

Mi az összefüggés?

A kutatók szerint pszichológiai tényezők állnak a túlsúly okában, hiszen a stresszre és a depresszióra evéssel válaszolnak az emberek. Van, aki azzal érvel, hogy az egészséges táplálkozás drága, míg gyenge minőségű, kalóriában gazdag édességeket, pékárut kevés pénzből is lehet vásárolni. Kérdés, hogy a cigarettára fordított összegből vajon miért nem vesz inkább brokkolit?

Érdekes az a megközelítés is, hogy a kövér ember nehezebben talál magának munkát, így kevesebb pénzt keres, mint karcsúbb társai, ezért hajlamosabbak az adósságok csapdájába esni. Ami logikus, épp csak felmerül a kérdés: akkor miért nem fogy le?

A tyúk és a tojás problémáját megkerülendő lehet találni egy olyan tényezőt, amely mindennel összefüggésben van: ez a felelősség. Az adósság, a testsúlyunk, a táplálkozásunk és a munkánk mind függ attól, mennyire vállaljuk fel az okozó és teremtő szerepet, vagy mennyire fogjuk a körülményekre és a külső tényezőkre életünk alakulását. 

Hiszen ha figyelembe vesszük, hogy már más is lefogyott, más is kivakarta magát a bajból, és másnak is voltak adósságai, lehet, hogy jobb magyarázatokat is találunk a jelenlegi helyzetünkre. Például olyat, amiben mi vagyunk a főszereplő, ezért mi magunk változtathatunk rajta. Érdemes lenne, mivel a testet a lélek betegíti meg, és jobb, ha odáig nem jut el az ember. Először fejben kell átrendezni a dolgokat, akkor követi majd a fizikai világ is: a túlsúly és az adósságok.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!