Életmód

2009.10.29. 10:08

Isten legyek vagy politikus?

Idén nem lesz hó Moszkvában, a polgármester ugyanis elkergeti a felhőket. Hogy aztán mi lesz velük a városon kívül? Az legyen az anyatermészet gondja.

BAMA

Valami rejtélyes ok miatt halálesetek sorozata történt a világban, egy ismeretlen erő megállította a Föld magjának forgását. A bolygó mágneses mezeje rohamosan csökken, a légkör szétesik. Leszakad a Golden Gate híd, összedől a turistákkal zsúfolt Colosseum. Valamit tenni kell! Az elit csapat feladata: felrobbantani egy szerkezetet, amely újra beindítja a Föld magját, így megmentve bolygónkat a végső pusztulástól.

Pusztán szórakoztatni vágyó fikció!? Annak szánták, de itt még nem tartunk. Istent játszani, a természet körforgásába arcátlan módon beleavatkozni azonban már ma is divat. A kérdés azonban minduntalan ott lebeg a fejünk felett: meddig lehet még?

Mit ér a moszkvai tél hó nélkül?

Az orosz főváros polgármestere elhatározta, ő bizony szakítana a Moszkvával kapcsolatos téli sztereotípiákkal (ami egyben a természetes fehér valóság). A város évszázadok óta a hó-, lakói pedig hatalmas nagykabátjaik alatt rogyadoznak. A múlt azonban (ez a természete) kezd kimenni a divatból. Hol van már szép emlékű Hardy Mihály, ahogy a híradóban dideregve bejelentkezik divatot diktáló usánkájában, a háttérben pedig a Kreml és a Vaszilij Blazsenij-székesegyház hósapkája ragyog. Az usánka után a hó is lapátra kerül: avitt, unalmas, drága mulatság! Felejtsük el!

Egy majd ezeréves várost magyarországnyi lakóival délre költöztetni viszonylag drága mulatság – morfondírozhatott a város mindenható ura, Jurij Luzskov – marad tehát a technika. Az pedig kinél van? A hadseregnél! Az orosz hadigépezet megoldott már egy s mást a világtörténelemben, mit nekik néhány(?) hófelhő! A felesége révén kiterjedt üzleti kapcsolatokkal is rendelkező városvezető egyébként még mindig nem tett le arról a szándékáról sem, hogy megfordítja az Ob folyót! Szerinte ugyanis ezzel 25 köbkilométernyi vizet lehetne eladni a kazahsztáni és üzbegisztáni fogyasztóknak, továbbá nagy területeken biztossá lehetne tenni a búzatermesztést, ami most még nagyban függ az időjárás szeszélyeitől – felkérte hát légierőt, vegyszeres permetezéssel oszlassák szét a felhőket, mielőtt azok elérik a Moszkvát.

Rengeteget spórolhatunk így” – lelkendezett a túlbuzgó vezető, s, ha csak a hóeltakarítás költségeit tekintjük igaza is van. Az orosz metropoliszt ugyanis novembertől márciusig sújtja az időről-időre frissülő vastag hótakaró. Nem kellenének hókotrók, gyorsabb lenne a közlekedés, nem lenne annyi baleset – szól a polgármesteri ideológia, amely itt még nem ér véget. Luzskov ugyanis emlékeztet arra, hogy a nagy nemzeti ünnepek előtt már bevált az esőűző módszer, ami – állítása szerint – a Moszkva környéki gazdáknak is jól jött, hiszen ők kapták a város fölül elzavart esőt. Az önkormányzat szerint a felhőoszlatásra ma már ökológiailag tiszta, nem káros anyagokat – ezüstjodidot, esetleg szárazjeget vagy cseppfolyósított nitrogént – használnak. Így tehát részükről ez is rendben van.

Városállamok kora?

Na, de öt hónap csapadékát a környékre zúdítani? A környezetvédők és a külvárosban élő rettegők szerint agyrém! A moszkvai törvényhozás ennek ellenére nemrégiben jóváhagyta a tervet. Hatmillió dollárnyi rubelt kell majd költeni a nagy felhők eloszlatására, amivel a hókotrási költségek felét spórolják meg, de mi lesz hosszú távon?

Huszonnyolc fokos városállamokat alapítunk állandó napsütéssel, hűtött tengerparti homokkal, műszigetekkel, pontosan beállított páratartalommal? Sok-sok kis Dubai-t a világnak! Szüntessük meg a vidéket! Aztán pedig jöhet a többi: hatszázemeletes ház, alagút a Föld középpontján keresztül, mindenkinek saját repülőgép. Ne bízzuk a természetre gyermekeink nemét sem, ha pedig már szülni sem lesz időnk, hát klónozzunk párat. Vegyük magunkhoz táplálékunkat pasztilla formájában, miközben hatdimenziós tévénken nézzük meg a showt, ahol a vendég – amúgy finítós Blondin Gáspár módra – vagy megöli magát, vagy nem.

A világvárosok polgármesterei pedig olvassanak kevesebb sci-fi-t!

- szb -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!