Életmód

2009.11.19. 10:13

A francia kapcsolat

A friss baguette, a vaj, a disznóhús és a vörösbor nem éppen diétás ételek. Mégis Franciaországban, ahol ezeket kimagasló mennyiségben fogyasztják a világ többi részéhez képest, jóval alacsonyabb a túlsúly, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

NANA.HU

Ha ez számodra is irigylésre méltónak hangzik, most megtudhatod a francia nők titkát. Elöljáróban annyit: nem a vörösbor, és semmiképp nem a cigarettázás karcsúságuk titka.

A számok megdöbbentőek

Az ENSZ statisztikai adatai alapján 2002-ben egy átlagos francia napi 108 gramm állati zsiradékot fogyasztott szemben az amerikaiak 72 grammos fogyasztásával. A franciák négyszer (!) annyi vajat esznek, 60 százalékkal több sajtot, és majdnem háromszor annyi disznóhúst, mint az amerikaiak. Telített zsiradék fogyasztásuk sokszorosa az USA átlagának, a szívbetegségek mégis 40%-kal ritkábban fordulnak. Ami ennél is meglepőbb: Európában a francia nők testtömeg indexe a legalacsonyabb 23.2 ponttal, a briteké a legmagasabb 26.2 ponttal, míg az amerikai nők testtömeg indexe 26.3 – bőven a túlsúlyos kategóriába esik.

A vörösbor fogyaszt?

A francia paradoxont legtöbbször a vörösbor- és sajtfogyasztáshoz kapcsolják. Számos kutatás bizonyította már be, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti valamelyest a szívrohamok kockázatát, ugyanakkor az amerikaiak és a franciák vörösbor-fogyasztása között nincs olyan hatalmas különbség, amely ezt igazolná.

A vörösborban található resveratrol nevű anyag valóban nagyon jót tesz a szív egészségének, és szabadgyök-megkötő hatásával lassítja az öregedési folyamatokat is. Ám ez az anyag minden vörösborban megtalálható, így szintén nem jelenthet különbséget az európai és a tengerentúli táplálkozásban. Ott van viszont a procianidin, ami a legnagyobb arányban a dél-francia borokban található meg, és még a resveratrolnál is nagyobb mértékű az erekre gyakorolt jótékony hatása.

A procianidinek a legnagyobb mennyiségben előforduló polifenolok a vörösborban. A hagyományos eljárással készült dél-francia borokban ez akár egy gramm is lehet literenként. Mivel a kutatások szerint napi 200-300 mg már csökkenti a vérnyomást, így két kis pohárka vörösbor biztosíthatja ezt a mennyiséget. Ám nem ez az egyetlen megoldás, hiszen egyetlen almában ennek a mennyiségnek a többszörösét találjuk…

Arról tehát, hogy a vörösbor oldaná meg a súlyproblémákat, nem szól a fáma, de még arra sincs tudományos magyarázat, hogy az alkohol valamilyen módon „semlegesítené” annak a sok állati zsiradéknak a negatív hatásait, amit a franciák elfogyasztanak.

Vaj, vaj és vaj

Ez a francia konyha három legfontosabb összetevője. Az egyik legnagyobb különbség a mai francia és amerikai táplálkozás között a zsiradék fajtájában rejlik: míg a franciák a teljes tejet, a tejszínt, a vajat és a zsíros sajtokat fogyasztják, az amerikaiak előnyben részesítik a zsírszegény termékeket. Ami ennél is rosszabb, az a telített zsiradékoktól való ódzkodásuk: inkább fogyasztják a transz-zsírokat, a finomított növényi olajokat és a margarint, mint hogy disznózsírt merjenek tenni a fazékba. A másik különbség is ezen a vonalon keletkezik: a franciák valódi alapanyagból valódi ételeket készítenek. Az amerikaiak pedig feldolgozott, mesterségesen előállított anyagokból… nos, nem készítenek semmit, mivel inkább megveszik készen.

Pourquoi pas?

Mi tehát a francia nők titka? Nem egyetlen tényezőn múlik karcsúságuk. Logikus, hogy a transz-zsírokkal teli táplálkozás szív- és más egészségügyi problémákhoz vezet. Ezen túl azonban van valami, ami a franciákat megkülönbözteti a világ többi részétől: az élvezet. Számukra az étel, a főzés, a gasztronómia szinte művészet. Tisztelik a hagyományaikat, és mediterrán emberhez méltóan megadják az étel elkészítésének és elfogyasztásának a módját.

Gyorsétterem Franciaországban?

A McDonalds nem volt könnyű helyzetben, amikor Franciaországban igyekezett teret hódítani. Az amerikai koncepció nyomokban sem érhető tetten, hiszen itt egy Meki se nem gyors, se nem hamburgeres. Az enteriőr a sárga-piros villogósból a kávéházak hangulatát idéző otthonos, meghitt hellyé változott, mindenhol ingyen internettel, ahol szívesen időznek akár egy órát is a vendégek. És bár hamburgert is lehet kapni, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a kínálatban a friss saláta, a helyi sajtok, a joghurt és a gyümölcs, valamint a croque monsieur: a sonkás-sajtos pirítós. Az aduász pedig a Royal Deluxe: marhasült hagyományos dijoni mustár szósszal, francia ízekkel.

Nézzük, mi mindent (t)esznek máshogy a francia nők:

 • Természetes zsiradékokat használnak, tejtermékekből és hidegen sajtolt növényi forrásokból nyerik azokat.

 • Hetente háromszor fogyasztanak halat.

 • Kis mennyiségeket fogyasztanak egy étkezés során. Lassan esznek, ezzel időt hagyva a szervezetnek, hogy megeméssze a táplálékot, mielőtt újabb adaggal terhelnék gyomrukat. Minőségi ételeket fogyasztanak, amiből kevesebb is elég ahhoz, hogy jól lakjanak.

 • Sokkal kevesebb cukrot fogyasztanak. Igen, a creme brulée tetején ott illatozik a karamell, ám nem esnek a zsírszegény, cukrokban gazdag, feldolgozott élelmiszerek csapdájába.

 • Jóval kevesebbet nassolnak az étkezések között.

 • Nem népszerűek náluk az olyan ételek, amik nélkül egy amerikai létezni sem tud: szénsavas üdítők, bolti kekszek, készételek.

 • Sokkal több folyadékot fogyasztanak tiszta víz, herbateák és leves formájában.

 • Amikor esznek, akkor leülnek, és az ételre figyelnek. Nem jellemző az út közben szendvicsezés, a tévé előtt vacsorázás, vagy a munka közbeni ebéd.

 • Naponta háromszor étkeznek, és mivel minőségi táplálékot fogyasztanak, amire elegendő időt is hagynak, nincs szükségük a napközbeni nassolásra.

 • A hangsúly friss és helyi alapanyagokon van, valamint az elkészítés és az elfogyasztás élvezetén.
 •  

  Fitnesz francia módra

  A francia nők jellemzően nem izzadnak edzőtermekben, mégis fitt, feszes a testük. Okolhatjuk a genetikai adottságaikat is, ám hasznosabb, ha megvizsgáljuk az életmódjukat – azt legalább le lehet másolni.

  A franciák aktívak. Népszerű közlekedési eszközük a bicikli, és kifejezetten szeretnek gyalogolni. Ráadásul szívesen mennek gyalog a lépcsőn, hiszen tudják, hogy sok kicsi sokra megy. Lustának semmiképp nem lehet őket nevezni, ám szenvedni nem szeretnek, inkább az élvezetes tevékenységeket részesítik előnyben. Nagyon elterjedt náluk az izometrikus torna, és híresek szép tartásukról.

  És mivel náluk igazán sokat süt a nap, amikor csak lehet, a szabadban vannak. Ezzel persze több D-vitamin is képződik a szervezetükben, ami megint csak hozzájárul egészségükhöz. Kertészkednek, kirándulnak, szüretelnek, vagy egyszerűen csak szomszédolnak – néhány kilométer gyalog nekik nem távolság.

  És még egy érdekes adat: a szívrohamok 60%-a normális koleszterinszintű embereknél következik be. A zsiradékra szükség van a vitaminok hasznosulásához és a megfelelő hormonműködéshez is. Lehet, hogy többet tesz az ideális súlyáért az, aki abbahagyja az aggódást, a számolgatást, és inkább odafigyel az étkezés örömeire. Természetes és minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel készíti el az ételt, és élvezettel fogyasztja. Ezt a törődést a szervezet is meghálálja, francia bor ide, vagy oda.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!