Életmód

2009.11.15. 10:48

Duci vagy jóltáplált?

Míg régen a jólét és a kicsattanó egészség jelének tartották, ma már sokan a túltáplálás számlájára írják, ha a baba jóval súlyosabb a kortársainál. De mikortól számít ducinak a csecsemő, és hogyan előzheted meg, hogy ne essetek ebbe a hibába?

NANA.HU

A szakorvosok szerint a korai és a felnőttkori kövérség között összefüggés fedezhető fel, ezért a baba súlyára már születésétől fogva oda kell figyelned. De mi a picuriknál az optimális gyarapodás, milyen fejlődési szakaszok váltják egymást, és mikortól fenyegeti őket a hosszú távú következményekkel járó kövérség? Erre kerestük a választ.

A születési súly már kiindulópont lehet

A szakemberek szerint a magas születési súly magában hordja az elhízás kockázatát, ezért a csecsemőtáplálás tulajdonképpen már a méhen belül kezdetét veszi. A születési súly szoros összefüggésben áll a megszületett gyermek életkilátásaival: mind az alacsony, mind a magas születési súlynak lehetnek kedvezőtlen következményei.
Talán nem így kellett volna…

„Lara még csak egy éves lesz, de jóval ducibb (egyesek szerint kimondottan kövér), mint más egyévesek. – meséli Kriszta. – Van egy nővére is, aki ugyan nem pehelysúlyú, de szép formás ötéves, nála nem is aggódom ennyire. Lara nem született nagy súllyal, mégis hamar behozta a „lemaradását”, és le is előzte a vele egykorúakat. Sajnos, a nővéréhez hasonlóan őt sem tudtam szoptatni, és sokan azt mondják, a tápszer miatt hízik ilyen sokat. Egyre többet és többet kíván, és sír, ha nem kapja meg az adagját. Bújom a szaklapokat a témával kapcsolatban, mert félek, hogy ezzel a túlsúlyosságával a felnőttkori duciságát alapozom meg.” – mondja az elkeseredett anyuka.

A kalkulációs táblázat nem szentírás!

Nagyon fontos a baba súlyfejlődésének nyomon követése, hiszen ez (is) kiindulópont lehet egy esetleges, megbújó betegség felderítésénél.
Hasznos segítség a babák fejlődésének ellenőrzésére szolgáló kalkulátor (testhossz, a testtömeg, a testtömeg index, a fej- és felkar-körfogat, stb.) használata, de az ott megadott „normál” értékeket csak viszonyítási alapnak vedd, ne szigorúan betartandó szentírásnak!
Csak akkor kezdj el izgulni, és a gyermekorvosoddal, védőnővel átbeszélni a kétségeidet, ha az „előírt” fejlődési ütemhez képest kórosan magas (vagy alacsony) a babád súlygyarapodása.

Nem bízza a genetikára

„Mindkettőnk családjától jó genetikai adottságokat örökölhetünk, hiszen sem a férjeméknél, sem nálunk nincsenek duci rokonok. – mondja Zsuzsa, a kétéves Márk anyukája. – Ettől függetlenül vallom, hogy egy babát nem szabad agyonkínálni sem anyatejjel, sem tápszerrel. A rendszeresség és a pontos időmeghatározás is nagyon pontos. Én soha nem vettem azért mellre Márkot, mert sírt, ahogy sok anyuka, akiknek ha már ott van a picijük, szopizik is, és hozzászokik a mindig rendelkezésre álló kalóriákhoz. Persze, pontosan nem tudhatom, hogy valóban ez-e az oka a jó alkatának, vagy kizárólag a genetikailag öröklés számít…”

Nem csak a tápszer lehet a bűnös

Sok anyuka nem is gondolná, hogy az anyatejes csecsemő is elszenvedhet túltáplálást. A túlzott kalória-bevitel különösen a baba születése utáni a leggyakoribb: az anya az első időkben még nem „érti meg” gyermeke jelzéseit, ezért sokszor a picit minden nyöszörgésére, sírásra megszoptatja, mert azt hiszi, hogy éhes. Pedig sok baba éppen azért sír, mert túl sokat evett és nem tudja olyan gyorsan megemészteni az anyatejet, ahogyan kapja, pocakja feszül a sok evéstől.

Változó energiaszükséglet

A baba életkorának emelkedése és az anyatejre (vagy a tápszerre) valóigénye nem nő egyenes arányban egymással. Sok anyuka esik abba a hiányba, hogy szép egyenletesen emeli a bevitt kalória mennyiségét, mert nem tudja, hogy a baba nagy energiaigénye féléves kora körül lecsökken, majd miután a beindul az aktivitása (kúszni, mászni, mozogni kezd), a 7-8. hónaptól ismét emelkedik. A táplálását tehát ehhez az ingadozáshoz mérten kell szabályoznod, hogy se többet, se kevesebbet ne kapjon, mint amennyit a szervezete (nem a falánksága) igényel. A legtöbb esetben ezt a szabályozást maga a baba elvégzi és csak annyit energiabevitelt kíván, amennyit el is hasznosít.
A „tápszeres babáknál” még fontosabb az energiaszint megfigyelése, hiszen ilyenkor a bevitelt az édesanya szabja meg, és ez könnyen vezet túltápláláshoz.


Szerencsére a csecsemőkori elhízás a gyermek 4-5 éves korára többnyire megszűnik, mintegy 4-5%-uk marad csak kövér. Kiemelt figyelmet inkább a 2 éves kor körüli kövérség igényel, de az igazi kövérség leggyakrabban csak 4-11 éves kor körül kezdődik, és ekkor fenyeget élethosszig tartó kövérséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!