Életmód

2009.12.24. 13:28

Karácsony Kenyától Amerikáig

A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, szánon pedig Ukrajnába. Van, ahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor (legyen az télben vagy nyárban) együtt ünnepel a család.

NANA.HU

Ahány ház, annyi szokás. Ahány ország és kultúra, annyi formája és módja van a Karácsony megünneplésének. A legérdekesebb ünnepi szokásokat gyűjtöttük csokorba a világ számos tájáról.

Írország
A szenteste nyugodt, családi ünnep. Az ablakokba égő gyertyákat helyeznek, hogy mutassa az utat Józsefnek és Máriának. Az ír asszonyok hagyományos magvas süteményt sütnek, a házban mindenkinek egyet-egyet. Karácsony első napján aztán elindul a jövés-menés: futballmeccseket néznek, és baráti összejöveteleket szerveznek. A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és - természetesen - egy üveg guiness sört hagynak a számára.Spanyolország
Vérmérsékletükhöz méltón hatalmas fiesztát csapnak a karácsonyból is. A szentesti vacsora és mise után zene, tánc és nézelődők töltik meg az utcákat, a Jotát kasztanyetták és gitár kíséretével ropják. Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot, Január 6-án pedig a Három Bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Belgium
A különböző nyelvű területeken másként ünneplik a karácsonyt. Mindenhol szokás, hogy a gyerekek december 6-án kapják az ajándékot - hol a Mikulástól, hol Pere Noeltől. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek, aminek semmi köze a Jézuskához, egyszerű családi ajándékozás zajlik.. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.

Mexikó
Nagy hangsúlyt fektetenek a vallásos motívumokra. Szinte minden otthonban találunk jászolt, és a gyerekek családi forgatókönyv szerint mennek betlehemezni. Szenteste misére mennek, és csak ezután kezdődik az ünnepi vacsora. Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig. A gyerekek csak január 6-án kapnak ajándékot, a Királyok napján, hiszen a Mágusok ekkor hozták Jézusnak is az ajándékokat.

Norvégia
Karácsonyeste csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok – kéz a kézben – körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek. Az ajándékokat Julebukk, a bakkecske-szerű manó hozza, ami a viking hagyományokra vezethető vissza. A menü tőkehal, főtt burgonya, rizskása, gyömbéres sütemény és puncs.

Kenya
Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Svédország
Két nappal karácsony előtt díszítik a fát, az otthonokat pedig gyömbéres keksz illata lengi be. Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi vacsora a klasszikus svédasztal: heringet, szárított halat, karácsonyi sonkát, burgonyát, kását és édességeket találunk rajta. A jó gyerekeknek a Mikulás Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia

A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Finnország

A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet, majd ünneplőbe öltözve, 5-6 óra felé ülik körbe az ünnepi asztalt. Az ajándékok is szenteste érkeznek, a Mikulás személyesen látogat el az otthonokba. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Ausztrália
A 35 fokos melegben leginkább a tengerpartra járnak, sok helyen a Mikulás is szörfdeszkán érkezik.
Hagyományosan a „szánját” nyolc fehér kenguru húzza, és ő hozza az ajándékokat minden otthonba. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd könnyed családi ejtőzés keretében a medencében úszkálnak, vagy krikettet játszanak a kertben. Az éghajlat adta lehetőségként 1937 óta hagyomány a Gyertyafényes Betlehem rendezvénye, amikor is Melbournben több tízezer ember gyűlik össze, és karácsonyi dalokat énekelnek.

Olaszország
Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.

Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű, csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Libanon

A családok karácsony előtt két héttel gabonamagvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. Karácsony délelőttjén a barátaikat látogatják meg, ahol kávéval, likőrrel és cukrozott mandulával kínálják a vendéget. A karácsonyi ebéd a legfontosabb étkezésük, a legidősebb családtagoknál gyűlnek össze. A hagyományos menü csirkéből, rizsből, bulgurból áll.

Franciaország
A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony este a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz. A karácsonyfa nem hagyomány náluk, viszont az asztalra mindig kerül yule log, azaz csokoládés fatörzs-torta. A menü tájegységenként változik: Elzászban libát, Burgundiában gesztenyés pulykát, Párizs környékén pedig libamájat és kagylót esznek vacsorára.

Németország

A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Új-Zéland

A karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor az ajándékvásárlással a nyaralási láz is keveredik. A kerti partik mellett sokan az amerikai hagyományok szerint ünnepelnek, mások pedig a maori kultúrából megmaradt manók és egyéb varázsos teremtmények szellemében töltik a karácsonyt. Az ünnepi menü pulykasült zöldségekkel és szósszal, desszertnek gazdag, gyümölcsös karácsonyi pudingot tálalnak brandy-öntettel.

Dél-Afrika
Itt is nyáron van karácsony. 24-én népszerű szokás a betlehemes dalok éneklése, sok világszerte népszerű gyönyörű karácsonyi dal innen ered. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami ennivaló finomság van.

Csehország
Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás december hatodikán érkezik, aranykötélen ereszkedik le a menyországból egy angyalka és egy ördög kíséretében. A szenteste és a karácsony meghitt, csendes ünnep a cseheknél, éjféli misével, karácsonyfával és ajándékokkal.

Svájc
Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik. Christkindli, azaz a Jézus-gyermek hozza az ajándékokat egy fehér ruhás, koronás, lefátylazott angyal személyében. Az esti misére szólító harangjátékkal versenyeznek egymással a falvak, a szertartás után pedig összegyűlnek a családok, és egy hatalmas fánkot fogyasztanak el együtt forró csokoládéval.

Amerikai Egyesült Államok

Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünneplik a karácsonyt. Az ő Mikulásuk (és ezzel a miénk is) 1860-ban született a holland Sintaklaas (ezért Santa Claus) nyomán, azóta visel nagy pocakot, piros ruhát és méretes fehér szakállat. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Délen tűzijátékkal ünnepelnek, ami régen a karácsonyi üdvözlet messziről is látható módja volt. Washingtonban az Elnök borítja fényárba a téren felállított elképesztő méretű karácsonyfát, New Orleansban egy feldíszített ökröt hajtanak végig az utcákon, Arizonában pedig a mexikói hagyományok szerint ünnepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!