Életmód

2010.03.18. 09:43

Csíra: egy maroknyi egészség

Hallott már olyan zöldségről, aminek még a fridzsiderben is nő a vitamintartalma? A csírák ilyen szuperételek, tele az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Ráadásul olcsó, otthon termeszthető, és egész kevés is elég belőle. Van ennél jobb?

NANA.HU

A csíra élő táplálék. Elképesztően sok tápanyagot tartalmaz, ráadásul olyan formában, ami a szervezet számára könnyen kezelhető, azonnal felszívódik. Rengeteg vitamin, ásványi anyag, nyomelem, növényi fehérje és enzim található a csírázott magokban, amit a kínaiak már évezredekkel ezelőtt felfedeztek. Mára számos vizsgálat és kísérlet támasztja alá egészségvédő és gyógyító tulajdonságaikat.

Brokkoli csírával a rák ellen

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a háromnapos brokkoli csíra különlegesen nagy mértékben tartalmaz egy olyan anyagot, ami természetes módon hat a rák ellen. Évek óta tudják, hogy a káposztafélék nagyon jó egészségvédő hatással rendelkeznek, mára az is kiderült, milyen módon hatnak ezek a növények a rák ellen. Az elmúlt 20 év kutatásai alapján megállapították, hogy bizonyos zöldségek, mint például a brokkoli, a szulforafán nevű anyag lévén segítik az antioxidánsok beépülését és hasznosulását. Ez egy újabb példája annak, hogy a természetben fellelhető anyagok hogyan erősítik egymás hatását, és miért még mindig az étel a legjobb orvosság. A kutatók rájöttek, hogy a brokkoli apró hajtásai három napos korukban 20-50-szer annyi szulforafánt (és rengeteg más tápanyagot) tartalmaz, mint a kifejlett zöldség.

Miért fogyasszunk csírákat?

Rengeteg oka van. Egyrészt a lehető legtöbb vitamint, enzimet, növényi fehérjét és ásványi anyagot biztosítják igen kis mennyiségben. Méregtelenít, óvja a sejteket, erősíti az immunrendszered, és a szervezet szinte össze folyamatában részt vesznek a tápanyagai. Ráadásul mindezt olyan formában, ami könnyen emészthető, azonnal hasznosul, sőt, még segíti is az emésztést. A csírák finomak, szépek, és sokrétűen felhasználhatók.

Az élelmiszeripar – és a mezőgazdaság – jelenlegi állása szerint fogalmunk sincs, hogy amit a boltban megveszünk, abban valójában mi van. Megnyugtató dolog tudni, hogy otthon, saját magunknak nevelgethetjük a tápanyagbombánkat, és hogy az mentes mindenfajta vegyszertől . Naponta csak pár percet vesz igénybe az otthoni csíráztatás, és a költsége igen alacsony. A konyhapult sarka elég ahhoz, hogy minden nap bio zöldséghez juthass, ami különösen a városlakók számára nagy előny.

Miért csíráztassunk otthon?

Természetesen a boltban is megveheted, ám a csíra időérzékeny jószág. Otthon azért is jobb csíráztatni, mert a legtöbb mag körülbelül fél napig tartózkodik abban az állapotban, ahol a tápanyagok a maximumon vannak, és az íze is kellemes. Sok mag pár óra elteltével keserű lesz, vagy a keményítő- illetve cukortartalma ugrik meg nagy mértékben az optimális idő letelte után. Ettől még fogyaszthatóak maradnak, és élő növények magas tápanyagtartalommal, ám az élvezeti érték csökkenhet. A bolti csírák sokszor már messze nem frissek, és ha otthon ott kandikálnak a konyhapulton, biztos nem fogod elfelejteni, hogy beiktasd a reggelidbe.A legtöbb nyers, kezeletlen magot lehet csíráztatni, csak nem mindegyiket érdemes. A legnépszerűbbek a lucerna, a búza, a görögszéna, a mandula, a napraforgó, a retek, a borsó és a lencse. Biztos, ami biztos, próbálj bio termesztésű magokat szerezni, ez alig drágább, mint a hagyományos. Végül is épp az egészségedért teszel valamit, minek csíráztatnád a vegyszeres magot?
A felhasználásuk kimeríthetetlen, szinte minden ételhez használhatóak. Személyenként napi 2-3 evőkanál bőven elegendő, így például a gyerekek szendvicsébe is könnyű elrejteni, és a férfiak sem ódzkodnak tőle annyira, ha csak úgy beleszórod a salátába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!