Életmód

2010.08.23. 08:06

Fogyás vérmérsékletre szabva?

Az egyiknek gyógyszer, a másiknak méreg. A vércsoport-diéta ebből az alapfeltevésből indul ki.

NANA.HU

Ahogy külső tulajdonságaink: szemünk, hajunk, bőrszínünk jelentősen eltér, úgy belső szerveink, mérete, idegrendszeri működésünk, vércsoportunk, izomzatunk, terhelésre mutatott reakcióink, légzés- és szívfrekvenciánk is egyedi jellemzőket mutatnak. Akkor miért gondoljuk mégis azt, hogy az „egy kaptafára” elv működhet az egészség – ezen belül az étkezés/táplálkozás – terén? Napjainkban eddig nem látott választékban, elkészítési formában jutunk hozzá az élelmiszerekhez. Soha nem látott méreteket öltött a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a gyermekkori elhízás!

Anno sok-sok évvel ezelőtt az őskorban – kutatók szerint – egy vércsoport létezett, mégpedig a 0-s. Ezzel a vérrel szaladgáltak őseink a mamutok után, ezt hullajtották egy-egy sérülés esetén, de az újabbnál újabb vadász- és életterületek meghódítása új feladat elé állította immunrendszerüket és kialakult a többi vércsoport.

A cro-magnoni ember, vadászó, gyűjtögető életmódra rendezkedett be, így szervezete, emésztőrendszere is ezt a sémát követte 0-s vércsoportjával, több savat termelő gyomrával, kifejezetten a fehérje dús táplálkozást támogatta. A vadászterületek kimerülése, a vándorlás, új élettér keresése azonban változásokat hozott.

Először az A-s vércsoport alakult ki (kb. 15-25 ezer évvel ezelőtt), mely elsősorban növénytermesztő őseink életét támogatta, a nagyobb mennyiségű növényi tápanyag feldolgozására való berendezkedésével.

Majd jött a B-s (úgy 10-15 ezer évvel ezelőtt), mely szülőhazájának Indiát, Pakisztánt, a Himalája felföldjét jelölték meg. Ez a vércsoport a zordabb körülményekhez, a vadállatok háziasításához igazodva a hús és tejtermékek nagyobb toleranciáját támogatta.

Az AB-s már szinte mai gyerek (kb. 1000-2000 éves), és a fentiek keveredéséből alakult ki.


A vércsoportoknak eddig túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottunk, de pár évvel ezelőtt jött egy ember, aki kutatásaival meglepő eredményeket mutatott ki. Dr. Peter J. D''Adamo amerikai orvos felvetése szerint őseink vércsoportjának kialakulásában az étkezés jelentős szerepet kapott és véleménye szerint az egyes vércsoportokhoz fejlődéstanilag hozzátartozó étkezési sémáktól való eltérés akár egészségkárosodáshoz is vezethet. E felvetését kutatások százaival próbálta igazolni, eredményesen. Megfigyelték például, hogy egyes személyekre a csupán növényi eredetű tápanyagok gyógyítólag, másokra károsan hatnak.


Munkásságuk során meghatározták, melyikünknek milyen ételt kell fogyasztanunk és mi az ami kerülendő, de egészen elmehetnénk az ajánlott táplálék kiegészítők listájáig is, hogy teljes képet kapjunk.

A felfedezés nem új. Már hallottunk róla és talán észleltük is életünk során többször, hogy míg egyes finomságok feltöltenek, mások álmossággal és jó pár plusz kilogrammal sújtanak. Hallottunk az ABO-ról, de elmentünk mellette, ahelyett hogy tettünk volna egy fél éves próbát teljes szigorral. Nos, most itt a lehetőség minderre. Az alábbiakban közöljük a vércsoportok szerint ajánlott és tiltott, hízásra vagy éppen fogyásra alkalmas ételek listáját, mert még ha fenntartásaink is vannak, egy próbát azért ez megér vérmérsékletünk szerint.

Érdekesség

A vércsoportokon belül további elágazások lehetségesek, hisz amennyiben egyik szülőnk B-s a másik mondjuk A-s már összetettebb szempontok alapján kell választanunk! Egy új irányzat szerint (Metabolic Typing) viszont szervezetünk hormonális működése, idegrendszeri sajátosságok még tovább finomítják / finomíthatják az emberek szervezete, tápanyag feldolgozása közötti különbségeket, és a vércsoport séma szerinti 4 besorolás helyett jóval több létezik.

Amennyiben követed az öröklött tulajdonságaidra alapozott általános, egészséges étkezési alapelvekkel kiegészített étkezési programot: megelőzöd, illetve visszafordítod a degeneratív betegségeket, erősíted immunrendszered, eléred és megtartod optimális testtömeged, optimalizálod energiáid, mentális frissességed, túljutsz a hangulatingadozásokon, depresszión, és erőd és állóképességed, teljesítőképességed növekszik.

„0” VÉRCSOPORT

Hízást eredményez a búza, kukorica, tejtermékek, bab, lencse, káposzta, karfiol, finomított cukor.

Fogyást eredményez
a vörös hús, dió, brokkoli, kelkáposzta, spenót, tengeri moszat, tengeri só, szilva, ananász.

Ajánlott: marha, bivaly, bárány, őz, birka, borjú, szarvas, tőkehal, pisztáng, süllő, csuka, kardhal, lenmagolaj, olivaolaj, mogyoró, lenmag, dió, tökmag, zöldbab, cékla, gomba, spenót, kelkáposzta, brokkoli, torma, karalábé, hagyma, édesburgonya, sütőtök, fehérrépa, áfonya, ananász, szilva, banán, cseresznye, meggy, füge, mangó zöldtea, szódavíz.

Semleges: csirke, kacsa, kecske, liba, ló, nyúl, galamb, ponty, kaviár, kagyló, makréla, tonhal, tojás, szezámolaj, dióolaj, mandulaolaj, mandula, fenyőmag, fekete bab, csicseri, miso, csíra, zöldborsó, szója, tofu, tönkölybúza és a belőle készült termékek, spárga, zöldbab, sárgarépa, zeller, padlizsán, fokhagyma, zöldborsó, paprika, retek, tök, paradicsom, cukkini, szeder, egres, grapefruit, narancs, citrom, lime, faeper, dinnye, nektarin, őszibarack, körte, datolya, málna, szedervörösbor.

Nem ajánlott: mindenféle nagyüzemileg előállított felvágott és húskészítmény, szalonna, sonka, sertés, angolna, sügér, hering, lazac, mindenféle tejből készült sajt, író, kazein, kefir, jégkrém, mindenféle tejtermék, tej, joghurt, túró, tejsavó, napraforgóolaj, szójaolaj, szezámmag, földimogyoró, pisztácia, mák, napraforgómag, száraz fehérbab, zab és származékai, vadrizs, rizs, rozs, kukoricapehely, búza, finomított fehér liszt és abból készült összes termék, pattogatott kukorica, búzadara, kukoricadara, kelbimbó, káposzta, olajbogyó, karfiol, kukorica, burgonya, alma, kajszibarack, datolya, szőlő, birsalma, mazsola, földieper, avokádó, sárgadinnye, kivi, mandarin, sör, kávé, tömény ital, szénsavas üdítők, kóla, rostos üdítők, fekete tea, koffeinmentes italok, fehér bor.

Látható, hogy a "0" vércsoportú emberek legnagyobb ellenfele a tej és mindennemű tejtermék, a finomított fehér liszt és az abból készült mindennemű termék. Ezenkívül, mindenkinek tilos lenne finomított fehér cukrot fogyasztani.

„A” VÉRCSOPORT

Hízást eredményez a vörös hús, kidney bab, tejtermékek, búza, kukorica, burgonya, finomított cukor.

Fogyást eredményez a szója, halolajak, brokkoli, spenót, gomba, ananász.

Ajánlott: lazac, szardínia, tőkehal, ponty, makréla, lenmagolaj, tökmagolaj, olivaolaj, dióolaj, lenmag, tökmag, földimogyoró, zöldbab, miso, szója, tofu, lencse, amaránt, hajdina, zab és származékai, barna rizs, rozs, árpa, tönköly és az abból készült élelmiszerek, teljes kiőrlésű búza, cékla, gomba, hagyma, sütőtök, spenót, sárgarépa, zeller, fokhagyma, torma, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, földiszeder, cseresznye, meggy, ananász, szilva, kajszibarack, áfonya, bodza, füge, garpefruit, citrom, lime, zöldtea, kávé, vörösbor.

Semleges: csirke, pulyka, tengeri halak, tojás, kefir, mozarella, házi sajt, mandulaolaj, szezámolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, mandula, gesztenye, mogyoró, fenyőmag, napraforgómag, zöldborsó, fehér bab, árpa, vadrizs, spárga, avokádó, káposzta, karfiol, cukkini, egres, kivi, faeper, nektarin, őszibarack, körte, málna, szeder, fehér bor.

Nem ajánlott: mindenféle nagyüzemileg előállított felvágott és húskészítmény, szalonna, sonka, sertés, marha, kacsa, bivaly, bárány, őz, szarvas, angolna, lepényhal, osztriga, lazac, polip, homár, tej, és minden tejből készült termék a házi készítésű, erjesztetteket kivéve, kukoricaolaj, pisztácia, kesudió, csicseri, száraz fehérbab, búzakorpa, kukoricapehely, káposzta, padlizsán, olajbogyó, paprika, burgonya, édesburgonya, paradicsom, ribiszke, datolya, szőlő, gránátalma, birsalma, mazsola, banán, mangó, narancs, földieper, mandarin, sör, tömény ital, ásványvíz, szódavíz, szénsavas üdítők, rostos üdítők, kóla, diétás italok.

Látható, hogy az „A” vércsoportú emberek legnagyobb ellenfele a hús, majd a tej. Kis mértékben fogyaszthatók a halak, illetve a házi készítésű, erjesztett tejkészítmények. Ezen kívül, mindenkinek tilos lenne finomított fehér cukrot fogyasztani.

„B” VÉRCSOPORT

Hízást eredményez a csirke, lencse, földimogyoró, szezámmag, kukorica, burgonya, búza, hajdina, finomított cukor.

Fogyást eredményez: hús, máj, zsírszegény tejtermék, zöldségek.

Ajánlott: bárány, birka, kecske, nyúl, őz, szarvas, tengeri halak, lazac, tonhal, hekk, kefir, joghurt, tehéntúró, házi sajt, mozzarella, olívaolaj, fekete dió, zöldbab, zab és származékai, barna rizs, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, gomba, karfiol, padlizsán, paprika, édesburgonya, vörös áfonya, bodza, ananász, görögdinnye, banán, szőlő, zöldtea.

Semleges: marha, borjú, bivaly, pulyka, a halak nagy része, tojás, ementáli sajt, krémsajt, parmezán, tejföl, kazein, mandulaolaj, lenmagolaj, mandula, gesztenye, fehér bab, tönkölybúza és az abból készült termékek, spárga, zöldbab, sárgarépa, zeller, torma, karalábé, gomba, hagyma, spenót, tök, fehérrépa, cukkini, alma, földiszeder, fekete áfonya, cseresznye, meggy, szeder, kivi, narancs, citrom, lime, mangó, faeper, őszibarack, körte, birsalma, málna, földieper, vörös bor, fehér bor.

Nem ajánlott: mindenféle nagyüzemileg előállított felvágott és húskészítmény, szalonna, sertés, csirke, kacsa, liba, ló, hering, rák, osztriga, pisztráng, ömlesztett sajt, márványsajt, tojás, napraforgóolaj, szezámolaj, mogyoró, pisztácia, mák, tökmag, napraforgómag, fekete bab, lencse, miso, szója, tofu, rizs, szójaliszt, fehér búza, rozs, rozsliszt, búzakorpa, kukorica, olajbogyó, sütőtök, retek, paradicsom, avokádó, ribiszke, gránátalma, füge, sárgadinnye, mazsola, sör, kávé, fekete tea, tömény italok, szódavíz, szénsavas üdítők, kóla, diétás italok, rostos üdítők.

Látható, hogy a „B” vércsoportúak inkább húsevők, de nekik sem ajánlott a disznó, kacsa, liba. Ők még valamennyire fogyaszthatnak tejtermékeket is, bár az ipari fajták ott sem ajánlottak.

„AB” VÉRCSOPORT

Hízást eredményez a csirke, vörös hús, kidney bab, finomított cukor.

Fogyást eredményez a szója, halolajak, savanyított tejtermékek, zöldfélék, cseresznye, meggy, szilva.

Ajánlott: tőkehal, makréla, lazac, szardínia, csuka, tonhal, kefir, kecsketej, joghurt, tehéntúró, tojás, feta, mozzarella, olívaolaj, dióolaj, földimogyoró, dió, gesztenye, mizo, szója, tofu, lencse, száraz fehér bab, amaránt, köles, zab és származékai, barna rizs, vadrizs, rozs és származékai, teljes kiőrlésű tönkölybúza és az abból készült termékek, cékla, kelkáposzta, gomba, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, padlizsán, fokhagyma, édesburgonya, cseresznye, meggy, vörös áfonya, ananász, görögdinnye, füge, szőlő, grapefruit, kivi, citrom, szilva, zöldtea, vörösbor.

Semleges: ponty, tengeri halak, krémsajt, gouda sajt, tejsavó, mandulaolaj, lenmagolaj, szójaolaj, mandula, lenmag, fenyőmag, zöldbab, lencse, zöldborsó, fehér bab, árpa, kuszkusz, zöldbab, alma, földi szeder, bodza, savanyú narancs, nektarin, papaya, őszibarack, körte, málna, földieper, sör, szódavíz, fehér bor.

Nem ajánlott: mindenféle nagyüzemileg előállított felvágott és húskészítmény, kagyló, homár, polip, lazac, vaj, író, parmezán, napraforgó olaj, szezámolaj, kókuszolaj, kesudió, pisztácia, mogyoró, mák, tökmag, szezámmag, napraforgómag, fekete bab, disznóbab, csicseri, búzakorpa, búzadara, hajdina, finomított fehér búza, olajbogyó, burgonya, retek, kajszibarack, datolya, ribiszke, avokádó, mangó, birsalma, mazsola, mandarin, szénsavas üdítők, kóla, diétás üdítők, fekete tea, tömény szeszes italok.

NANA.HU -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!