Itt az élelmiszerbank

2018.02.06. 19:47

Rászorulóknak lehet segíteni a kidobásra szánt ételekkel

Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly. Ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.

Forrás: MTI Fotó

A szervezet közleményében arra hívták fel a figyelmet, hogy napjainkban világszerte hatalmas pazarlás zajlik, így viszont egyre nagyobb hangsúlyt kap a feleslegek megmentése is.

Becslések szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon közel 2 millió tonna. Az egyesület úgy látja, ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni.

A szervezet két fő célja a pocsékolás csökkentése és a nélkülözés mérséklése. Partnereivel közösen azon dolgozik, hogy egyre több élelmiszert tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.

A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese.

Ha kamionokra raknák az ételt, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna

- szemléltették.

Az ételek az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segítenek. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt megtalálható a nélkülözőknek átadott csomagokban – közölték.

Az élelmiszerek csaknem 90 százaléka az egyesülettel kapcsolatban álló kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz, míg a maradék 10 százalék gyártóktól érkezik a szervezet központi raktárába, hogy onnan mielőbb rászorulókhoz juthasson. Azt kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

Idézték Cseh Balázst, az egyesület elnökét, aki azt mondta, bíznak benne, hogy idén is folytatni tudják a jelentős növekedést, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Nagyon hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat – tette hozzá.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítve az éhezés és a pazarlás csökkenését. A szervezet egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális szempontokat.

Fennállása óta, több mint 13 éve gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált ételeket, amelyek között közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is megtalálhatóak – olvasható a közleményben.

Borítófotó: A III. Magyar Adománykonvoj élelmiszerrel megrakott teherautói várakoznak a Koós Károly sétányon. Az adományokat az élelmezési világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület bocsátotta a rászorulók részére. 

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!