természet

2018.03.25. 22:09

A második legkisebb téli kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég

Második legkisebb téli kiterjedését érte el a tengeri jég az Északi-sark térségében 2017/18 telén az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint.

Az úszójég valószínűleg március 17-én érte el évi legnagyobb kiterjedését, 14,5 millió négyzetkilométert, ami részlegesen nagyobb kiterjedés, mint a 2017-es rekord kis kiterjedésű téli úszó jégtakaró a térségben.

Az Északi-sark térségében a tengeri jég általában márciusban, a tél végén fagy be a legnagyobb területen, a legkisebb éves kiterjedésére ősz elején, szeptemberben olvad el. Az északi-sarki tengeri jég zsugorodása az elmúlt évtizedekben folyamatos volt, területe az elmúlt négy évben volt a legkisebb, az ember által előidézett klímaváltozás hatására.

Az NSIDC adatai szerint az Északi-sarki téli tengeri jégkiterjedés 2018-ban mintegy egymillió négyzetkilométerrel – ami Egyiptom területével egyenlő – marad el a hosszú távú átlagos maximum kiterjedéstől.

A központ 39 éve elemzi a jégkiterjedésről gyűjtött műholdas adatokat.

A tengeri jég téli kiterjedésének csökkenése azt jelenti, hogy egyre nagyobb területek egész évben jégmentesek maradnak, különösen az Oroszország és Norvégia északi részén elterülő Barents-tengeren, amely egyre inkább az Atlanti-óceánhoz válik hasonlóvá – mondta Tor Eldevik, a Bergeni Egyetem Bjerknes Klímakutató-intézetének a professzora.

Az Oroszországtól északra fekvő hatalmas Shtokman gázmező egy olyan térségben van, amely ma már a tél derekán is jégmentes, ami segíti a Gazprom céget, ha megkezdi feltárását. Egészen az 1980-as évek elejéig a térséget jég fedte – magyarázta a professzor.

A Teekay hajózási társaság a közelmúltban jelentette be, hogy egy cseppfolyósított gázzal teli tartályhajó egy északi-sarkköri oroszországi terminálról hajózott 2018 januárjában Franciaországba, ez volt az első hajó, amely jégtörő nélkül tett meg egy ilyen téli utat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!