Időutazás

2018.05.04. 09:00

Ezeket a kastélyokat egyszer mindenkinek látnia kell!

Ismerjen meg néhány különleges építményt, amelyekben az utazó úgy érezheti, hogy megállt az idő!

Palotatúra elefántháton

Az India északi részén található Ámbér-erődöt a 16. században alapították, de a ma látható épületeket csak a 17. században húzták fel. A hegytetőről lenyűgöző kilátás nyílik a Mávatha-tóra és Ámbér történelmi óvárosára. Lépcsős kutak, templomok, udvarházak belső udvarokkal, fenséges kapuk, csarnokok és pavilonok: ezeket mind-mind megtekintheti, akár elefánton lovagolva is – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi lapszáma a Fanny magazin összeállítására hivatkozva.

A monumentális Ámbér erődöt akár elefántháton is bejárhatjuk

Varázslat az erődben

Az Alhambra az egykori Mór Birodalom épületkomplexuma Dél-Spanyolországban. Erődítményéből, az Alcazaba tornyaiból csodás kilátás nyílik Granada városára. A Generalife a szultánok nyári palotája volt, ahonnan a Genil és Darro folyók völgyeinek látképe tárul a látogató elé. Összesen 27 torony védi, és a falain végigsétálva az ember azt érezheti, hogy ő maga is uralkodócsalád sarja… Ha úgy dönt, hogy az alatta elterülő városban is körbenéz, akkor érdemes célba vennie a legismertebb városnegyedet, az Albaicínt.

Alhambra, az ibériai mór építészet egyik gyönygyszeme

A Fehér kócsag

Ahhoz, hogy ezt a lenyűgöző fehér épületet megtekintse, egészen Japánig kell utaznia, de higgye el: megéri! A himedzsi várkastély mintegy 400 éves, és a szigetország legnagyobb ilyen jellegű építménye. Számos tornya közül a 46,4 méter magas, kívülről öt-, belülről hétszintes Öregtorony a legjelentősebb. Belső udvarát három külső veszi körbe. Magát a várost a második világháborúban szinte teljesen lebombázták, de a várkastély épen maradt. 1993 óta világörökségi helyszín.

A himedzsi várkastély hátterében a japánok szent hegyével, a Fudzsival

Egy legenda nyomában

A törcsvári kastélyt leginkább Drakula váraként emlegetik, hiszen Vlad Țepeș, vagyis Drakula gróf egyik kastélyaként tartják számon, habár nagy valószínűséggel a kegyetlen vajda sosem járt itt. Az 1377-ben épült vár Erdélyben, Brassótól 30 km-re található. Tornyai, ablaktalan börtöne mind megtekinthető, sőt, a román királyi család tárgyaiból állandó kiállítást is nyitottak a ma már múzeumként üzemelő kastélyban.

A törcsvári kastélyt Drakula váraként is emlegetik

Kakukktojás, de mégsem

Mont-Saint-Michel egy Franciaország normandiai partjainál fekvő kis sziget, és az itt található bencés apátsággal együtt a világörökség része. A legenda szerint Szent Aubert püspöknek 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy építsen kolostort a tengerből kiemelkedő sziklára. A középkorban háborúk folytak a sziget megszerzéséért; később, a százéves háború idején (15. század) erődített falakkal vették körül. A francia forradalom idején a kolostort börtönként kezdték használni. Így aztán, noha vallási helynek épült, mégis várként tartjuk számon a román stílusú építményt, amelynek területén mind a mai napig szerzetesek élnek.

A Mont-Saint-Michel apály idején

Borítóképünkön a himedzsi várkastély, előtte egy szelfiző turistával

Képek forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!