kalifa himalája expedíció

2018.05.15. 19:22

Varga Csaba csúcstámadásra készül, Klein Dávid visszatért az alaptáborba

Az erdélyi hegymászó a kíméletlen időjárás ellenére úgy határozott, hogy folytatja a csúcsmászást, bár kevés esély van rá, hogy sikerrel felérjen a 8586 méteres csúcsra.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga a csúcsmászás utolsó állomásához érkezett. Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó már 7550 méternél tart, jelenleg a 4-es táborban készül a csúcsmászás utolsó, legkeményebb 1000 méterére.

Varga Csaba a kíméletlen időjárás ellenére úgy határozott, hogy folytatja a csúcsmászást, bár kevés esély van rá, hogy sikerrel felérjen a 8586 méteres csúcsra. Azonban mégis mindent megtesz, amit a biztonságos mászás keretei között meg lehet tenni.

Nagyon sok a hó, de ameddig tudok, ameddig lehet én elmegyek, a végsőkig. Nem tudom, hogy ez csúcsot jelent-e vagy nem, ez az időjárástól függ. Biztonságosan, de mindent megteszek, hogy minél magasabbra jussak. – foglalta össze a helyzetet Csaba, amikor műholdas telefonon keresztül legutoljára bejelentkezett.

Varga Csaba

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma csúcsmászására a katasztrofális időjárás mellett Boyan Petrov eltűnése nyomta rá a bélyegét. Klein Dávid és olasz mászótársai körülbelül 7400 méterig, a 3/A táborig jutottak fel, de a folyamatos havazás és a viharossá fokozódó szél minden expedíciót, minden hegymászót lezavart a hegyről.

Klein Dávid és olasz mászótársai a végletekig kimerülve érkeztek vissza az alaptáborba és Dávid szó szerint úgy fogalmazott: örül, hogy egyáltalán élve lejutottak a hegyről. A Sisapangmának vélhetően egyetlen megmászása sem lesz az idei szezonban.

A lehetetlen időjárás mellett feltehetően a kínai kormány visszavonja a mászóengedélyeket is, ahogy arra többször is utalást tettek Boyan Petrov eltűnése után.

Borítókép: Facebook: Klein Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!