sajnálatra nincs szükség

2018.11.28. 14:54

Fogyatékkal élők készítenek mikuláscsomagot intézetben élő gyerekeknek

Fülöp Attila államtitkár szerint a jótékonysági akció jó példája az állami és a versenyszféra közös felelősségvállalásának.

Olyan mikuláscsomagot kapnak a fővárosi gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok, amelyeket állami cégnél dolgozó, megváltozott munkaképességű emberek állítanak össze. Az ajándékok egy részét az Auchan adományozta az akcióra.

A jótékonysági kezdeményezést Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója jelentette be szerdán.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a jótékonysági akció jó példája az állami és a versenyszféra közös felelősségvállalásának. Fülöp Attila elmondta, csaknem ezer mikuláscsomagot készítenek az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. dolgozói, köztük fogyatékossággal élő emberek.

Kiemelte: a fogyatékosságügyet nem a sajnálatnak kell vezérelnie, hanem annak az elvnek, hogy mindenki számára biztosítani kell az önálló élet és boldogulás feltételeit, ennek pedig fontos eszköze a társadalmi befogadást is segítő munka.

A kormány partnerként tekint az állami és a piaci cégekre egyaránt, mert a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása közös felelősség – mondta. Kitért arra is, hogy a járulékkedvezményt biztosító rehabilitációs kártya januártól – adminisztrációs könnyítéssel – minden munkáltató számára lehívható lesz. Hozzátette: ezzel a kedvezménnyel jelenleg kilencezer munkáltató él harmincezernél több dolgozónál.

Ismertetése szerint piaci cégeknek idén októberig mintegy 90 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulást kellett fizetniük azért, mert nem alkalmaztak fogyatékossággal élő embereket.

Csizi Péter azt mondta, az általa vezetett állami tulajdonú cégcsoport kilencezernél több embernek ad munkát. Ők csaknem kilencszáz hazai és nemzetközi piaci partnernek 8500 fajta termékből mintegy húszmillió darabot készítenek. Idén először ajánlották fel, hogy egymillió forint értékben mikuláscsomagokat állítanak össze a szociális államtitkárság által meghatározott célra – mondta.

Dominique Ducoux, az itthon a legtöbb, négyszáz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató cég, az Auchan Magyarország vezérigazgatója elmondta: már többször megkapták a fogyatékosságbarát címet. Szeretnék, ha olyan partnerekkel és beszállítókkal tudnának együtt dolgozni, amelyek ugyancsak megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, és azt is szeretnék, ha az általuk készített termékeket is árulhatnák – tette hozzá.

Borítókép: Fiú ajándékot kap a Télapótól a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségen Budapesten, a VI. kerületi Szent Columba Skót Presbiteriánus Templomban 2017. december 22-én.

Forrás: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!