Zöld szám

2018.11.09. 20:00

Telefonos kíséretet kérhet, ha éjszaka fél egyedül az utcán

Előfordulhat, hogy egy hosszúra nyúlt bulizás vagy esti munka után valakinek egyedül kell hazaindulnia. Bizonytalan vagy fél, amíg a taxit várja, vagy amíg a megálló felé sétál? Nagyon messzinek tűnik a néhány száz méterre parkoló autója a félhomályos parkolóban? Ilyen esetekben segít a Hazakísérő Telefon Alapítvány zöld száma.

A nagyszerű kezdeményezés egyszerű, de zseniális ötleten alapszik, amely több országban is bevált már. Az éjszaka sötétjében baktató telefonáló és a hívását fogadó önkéntes addig beszélget, amíg az előbbi biztonságosan el nem éri a célját.

A kezdeményezés célja, hogy a sötét utcán se érezzük magunkat egyedül, azaz a telefonos beszélgetés társaságot, biztonságérzetet és magabiztosságot nyújtson azoknak, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül útra kelni.

„Akármiről beszélhetünk. Hogy egy receptről beszélsz-e, vagy elmondod az aktuális iskolai tananyagot, nekem tényleg mindegy” – írják a Hazakísérő Telefon honlapján, és azt ígérik, ha útközben atrocitás érné a telefonálót, ők egy másik telefonról azonnal értesítik a rendőrséget.

Bár sokan alkalmazzák ezt a telefonálós hazakísérést családon, baráti körön belül, néha mégis előfordul, hogy nem szeretnénk felébreszteni szeretteinket, vagy azok nincsenek telefonközelben. A Hazakísérő Telefon azért jött létre, hogy minden éjszaka és mindenkinek legyen valaki, akit fel tud hívni.

A Hazakísérő Telefon önkéntesei a 06-80-442-422-es zöld számon – korra és nemre való tekintet nélkül – várják a hívásokat a munkaszüneti napok előtti estéken 22-től hajnali 4 óráig, a munkanapok előtti estéken pedig 21-től hajnali 2 óráig.

A Hazakísérő Telefon Alapítvány arra kéri a telefonálókat, hogy vegyék figyelembe: önkéntesei nem tudnak megakadályozni egyetlen éjszakai támadót sem az elhatározásában. „Sajnos nem minden bűnöző riad vissza attól, hogy kiszemelt áldozata telefonál. Minél gátlástalanabb és minél tapasztaltabb, annál valószínűbb, hogy nem érdekli, hogy az beszél valakivel” – figyelmeztetnek honlapjukon.

Ahogy azt is hangsúlyozzák, éjszakai hazautunkat mindig tervezzük meg, különösen akkor, ha ismeretlen helyre megyünk szórakozni. Lehetőség szerint jó előre találjuk ki, hogy miként és kivel megyünk haza, ismerjük meg az éjszakai menetrendet és az idegenekkel legyünk nagyon óvatosak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!