konyhakert

2019.01.24. 22:10

Szociális földprogram támogatja a háztáji gazdálkodást

A cél az, hogy a kerteket a falvakban minél több helyen megműveljék.

Magyargéc, 2019. január 24. Langerné Victor Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelõs helyettes államtitkára (k) és Berki Viola, a korábbi Mintakertprogram résztvevõje az idei Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram kiírásáról tartott sajtótájékoztató elõtt Magyargécen 2019. január 24-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A 2019. évi konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram pályázatára január végéig lehet jelentkezni – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Magyargécen.

Langerné Victor Katalin a Nógrád megyei községben tartott sajtótájékoztatón elmondta: települési és nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, egyházi szervezetek, szociális szövetkezetek adhatják be pályázataikat január 31-ig. Hozzátette: a szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni.

A helyettes államtitkár közölte: az elnyerhető összeg alsó határa 500 ezerről 600 ezer forintra nőtt, a felső határ 1 millió 300 ezer forint, a támogatáson belül pedig igényelhető olyan összeg, amely agrárszakember bevonását teszi lehetővé.

Langerné Victor Katalin szólt arról, hogy

egy 2010 óta folyamatosan átalakított programról van szó, amelynek célja, hogy a kertek a falvakban ne legyenek megműveletlenek, mert a háztáji munka, az, hogy zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, állatot nevelnek, komoly bevételt, megtakarítást hozhat a családoknak.

A program erősíti a társadalmi befogadást is, nem véletlen, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős terület hirdeti meg – mondta, hozzátéve, pozitívan befolyásolja a korábban passzív családok megítélését, hogy részt vesznek a munkában, a termelésben, ráadásul a gyerekek is jó mintát látnak.

A sajtótájékoztatót Berki Violánál tartották, aki tavaly már részt vett a földprogram mintakert programjában. A helyettes államtitkár azt mondta: ezzel a programmal jó példákkal segítik az újonnan bekapcsolódókat, hogy lássák, a háztáji gazdálkodás munka mellett is végezhető.

Velki Róbert, a szociális földprogramot több mint húsz éve működtető Magyargéc polgármestere elmondta, vetőmagot, kisállatokat helyeznek ki a családokhoz. Mint fogalmazott, egy faluban régen elképzelhetetlen volt, hogy ne legyen megművelve a kert, ne legyenek állatok az ólban, és ezt a gyakorlatot vissza kellene hozni.

Borítókép: Langerné Victor Katalin államtitkár (k) és Berki Viola, a korábbi Mintakertprogram résztvevője az idei Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram kiírásáról tartott sajtótájékoztató előtt Magyargécen 2019. január 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!