Praktikák

2019.03.27. 13:30

Itt a tavasz, öltözzön a színtípusa szerint!

Fontos az átgondolt és tudatos választás.

Forrás: Shutterstock

Sokan nem mernek kilépni a komfortzónájukból és kizárólag a jól megszokott, kedvenc színeiket hordják, illetve azonnal lecsapnak az aktuális szezonális slágerekre. Ahhoz viszont, hogy igazán jól nézzünk ki, ismernünk kell azokat az árnyalatokat, amik jól állnak nekünk és érdemes ebből a színtartományból válogatni az újdonságok között is.

Ehhez nyújt segítséget a színtípusunk ismerete. A tavasz, nyár, ősz és tél típusok szerinti bontás lehetőséget biztosít arra, hogy a hozzád leginkább illő árnyalatokban pompázz. A Fashion Days stílusszakértője, Szabó Erika bevezet a színismeret rejtelmeibe és a tavasz friss trendjeire is kitér – írja a Lokál.

Az új szezon gyönyörű új trendszínekkel érkezik, és ezekből mindenki kiválaszthatja, hogy

melyik az, amelyik igazán tetszik neki, valamint illik a személyes stílusához – és természetesen színtípusához.

Meg kell tanulnunk az aktuális divatszíneket a saját adottságainkhoz mérten viselni. Idén például a neonszínek, a körömvirágsárga, a korallos, narancsos árnyalatok, az élénk zöldek, lágy kékek és az állatminta is mind a tavaszi toptrendek között szerepelnek, és szinte mindegyik nagyon intenzív, keveseknek igazán jól álló árnyalat, irányzat. Ezért fontos az átgondolt és tudatos választás.

A nyolcvanas éveket idéző neonszínek idén visszatérnek.

Ezek a tél típusoknak állnak a legjobban, mert nagyszerűen kiemelik természetes élénk színeiket. A nyár és az ősz típusok viszont óvakodjanak tőle, mert őket inkább sápasztják ezek az árnyalatok.

A tavaszi virágos rét színei – Tavasz típusoknak

Idén előtérbe kerül a fűzöld, lombzöld és egyéb élénk zöldek vidám sárgákkal társítva: ez a tavasz típusoknak tökéletes terep. Nekik igazán kedvez a mostani szezonális divat, ugyanis újra hódít a korall is, ami istenien mutat rajtuk.

Babakék álomvilág – igazi ajándék Nyár típusoknak

Az idei tavasz egyik slágerszíne a világos babakék, valamint a kifejezetten hűvös és lágy kék árnyalatok, melyek remekül állnak a hamvas nyár típusoknak, igazán üdévé varázsolják a megjelenésüket.

ŐSZ típusoknak találták ki – a vidám állatminta

Kedves ősz típusok, ha szeretitek az állatmintát, akkor két szuper hírünk is van számotokra: ez a vagány minta továbbra is fókuszban marad és a ti színtípusotoknak áll legjobban. Bátran kombinálhatjátok meleg barnákkal, sárgával vagy földszínekkel is, mert rajtatok ezek a trendi árnyalatok nagyszerűen fognak érvényesülni.

Színtípusunk ismeretében is előfordulhat olyan, hogy továbbra is nagyon közel áll a szívünkhöz egy-egy számunkra kevésbé jó árnyalat. Szerencsére ezeket sem kell teljesen száműzni a gardróbunkból. A trükk, hogy kis felületen, kiegészítőként vagy az arctól távol kell viselni őket, így nem lesznek rossz hatással a végeredményre.

Mik is azok a színtípusok?

Sokszor előfordul, hogy valaki elégedetlen a külsejével, de nem tudja igazán megfogalmazni, hogy miért. Ilyen esetben lehet, hogy nem a számára legelőnyösebb színeket viseli. A négy színtípust (tavasz, nyár ősz és tél) fontos megismerni, és mindenekelőtt le kell szögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy milyen évszak van éppen vagy, hogy mikor születtél.

A négy színtípus szerinti bontás arra utal, hogy a te természetes színeid (arc, haj, szem, száj) összhatásukban milyen színpalettát határoznak meg, és ezeket a csoportokat a négy évszakhoz kötik a színszakértők.

Ez az osztályozás abban segít, hogy megtudjuk, melyek a számunkra legelőnyösebb árnyalatok.

A kiindulópont az, hogy a tavasz és az ősz meleg színtípusok, így hozzájuk jellemzően a meleg, élettel teli színek passzolnak.

Tavaszokhoz a friss, gyümölcs- és virágszínek, az őszeknek az őszi erdő, a levélhullás gazdag és telt árnyalatai. A nyár és a tél ennek épp az ellenkezője, ők hideg színtípusok, így a hideg árnyalatokban virulnak ki igazán: a nyarak a pasztelles, selyemcukorkás színekben, a telek pedig az intenzív, vibráló árnyalatokban, amelyek a többi típust elnyomják.

Így állapíthatod meg könnyen, hogy mi áll jól igazán.

Habár száz százalékban csak egy profi színszakértő tudja megállapítani, hogy tavasz, nyár, ősz vagy tél színtípus vagy, te is tudsz kísérletezni a dologgal, és az már ad egy jó irányt ruhavásárláshoz. Smink nélkül állj a tükör elé, és emelj az arcodhoz különböző színű (egyszínű) ruhadarabokat vagy anyagokat, valamint ezüst és arany ékszereket, és figyeld az arcodat, mely színek mellett hat igazán üdének.

Elsősorban azt figyeld meg, hogy a hideg vagy a meleg színek teszik élettelibbé, majd azt, hogy az élénk, a pasztelles, a világos vagy a sötét árnyalatok. Ha a világos élénkek állnak jól, akkor jó eséllyel tavasz vagy, ha a lágy, pasztelles színek, akkor nyár, ha az élénk, hideg tónusok, akkor a tél típushoz tartozol, ha pedig a sötét és meleg színek, akkor valószínűleg ősz vagy.

Fashion Days tipp:

A színtípusok rendszere hatalmas segítség lehet, hogy a legjobbat hozd mi magadból. Elsősorban arra ügyelj, hogy

azok a darabok, melyek az arcodhoz közel vannak, a te színtípusodba tartozók legyenek: felsők, kendők, sálak, kabátok.

Lentebb már lehet egy kicsit elkalandozni más színtípusok irányába is. Valamint van egy csodás jolly joker szín, ami minden színtípusnak jól áll, ez pedig a tengerészkék, mindenképpen próbáld ki! A türkiz különböző árnyalatai is megtalálhatók minden típus palettájában, csak arra ügyelj, hogy a hozzád legjobban illőt válaszd.

Szabó Erika, a fashiondays.hu stílusszakértője

Miután megszerezte első diplomáját rajztanárként és kommunikációs szakemberként, divat- és stílustervező szakon diplomázott. A divat több szegmensével is foglalkozott már, és két legnagyobb szenvedélye, a divat és az írás többször és többféleképpen találkozott szakmai pályafutása során. Jelenleg a Fashion Days Magyarország marketing részlegén dolgozik.

Nemcsak munkája, hanem szenvedélye is a divat, és céljának tekinti, hogy arra inspirálja az embereket, hogy merjenek kísérletezni, találják meg egyéni stílusukat és hozzák ki magukból a legjobbat. Hiszen a jólöltözöttség nem pénz, hanem stílusérzék és önismeret kérdése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!