vigyázzunk!

2019.10.19. 17:30

Több településen is egészségtelen a levegő

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt Nyíregyházán és Székesfehérváron – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.

Debrecen, 2017. január 23. Egy férfi szájmaszkot visel Debrecenben 2017. január 23-án. A városban hajnalban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

További négy település – Debrecen, Kecskemét, Szeged és Tököl – levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. Kiemelték, hogy egyes településeken (Debrecen, Nyíregyháza) a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

Az NNK azt írta:

a gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek – köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés – jelentkezhet.

Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást.

Ezen felül arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket (például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést). A helyes fűtési módokról bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!