Járvány

2020.04.18. 22:48

A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

Ha az allergiás megfelelően szedi a gyógyszereit, akkor sokkal kisebb annak rizikója, hogy megfertőződik koronavírussal – mondta a tüdőgyógyász.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elizaveta Galitckaia

A kezeletlen allergia, az irritált nyálkahártya, a pollenekkel való küzdelem sérülékenyebbé teheti az immunrendszert, és egy vírus is könnyebben megtámadja az embert – mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Müller Veronika tüdőgyógyász hozzátette: ha az allergiát megfelelően kezelik, ha az allergiás használja a gyógyszereit, akkor sokkal kisebb annak rizikója, hogy megfertőződik koronavírussal.

Kitért arra, hogy a régóta allergiások megismerik a tüneteiket, azokat nem tévesztik össze a koronavírus-fertőzés jeleivel. Kiemelte: az allergiával szemben a koronavírus gyakori tünete a magas láz.

Müller Veronika azt tanácsolta, ha valaki a szezonban először észlel magán allergiás tüneteket – döntően viszketést, vizes orrfolyást és tüsszögést -, akkor próbáljon meg a vény nélkül kapható allergiagyógyszerekhez nyúlni, de a háziorvosok is tudnak segíteni e-receptekkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az asztmásoknak is fontos a gyógyszereik használata.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!