Nyelvtanulás

2020.09.25. 16:31

Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját

Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját, az eseményhez kapcsolódva Budapestet a Converzum – a Nyelvi Közösségi Tér elnevezésű program képviseli.

Forrás: Shutterstock

A szervezők közleménye szerint a program keretében szombaton, és utána egy héten át ingyenes lehetőséget biztosítanak mindenkinek, hogy személyesen vagy online részt vegyen a színes nyelvi programokon, előadásokon, játékokon.

A háttéranyagban kitértek arra is, hogy a magyar lakosság több mint fele csak az anyanyelvén tud megszólalni, így különösen érvényes a szombati Nyelvek Európai Napja elsődleges célja: a nyelvtanulás népszerűsítése az EU tagállamaiban.

Magyarországon a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, mert az elmúlt években tovább romlott a magyar diákok idegennyelv-tudása: 2018-ban a nyolcadikosok 40 százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn. Ráadásul az Európai Unióban itt él a legtöbb olyan fiatal, aki nem is szeretne újabb idegen nyelvet tanulni.

Miután 2001-ben nagy sikerrel zajlott a Nyelvek Európai Éve melynek programjain 45 ország több millió állampolgára vett részt az Európa Tanács és az Európai Unió úgy döntött, hogy minden év szeptember 26-án ünnepeljék a Nyelvek Európai Napját.

A magyar rendezvényeken a fővárosban személyesen, valamint online is részt lehet venni: https://converzum.hu/nyelvek-europai-napja-a-converzumban/ oldalon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!