értékes épületeink

2021.01.29. 09:00

Újabb támogatást hirdet meg pénteken a Népi Építészeti Program

A népi építészeti értéket képviselő ingatlanok tulajdonosai ezúttal támogatási kérelem szakmai előkészítésre nyújthatnak be pályázatot.

20201204 Szalafő-Pityerszer (Vas megye) Őrség néprajzi tájegység, Őrségi Nemzeti Park tájház Fotó Péter B. Árpád PBA Zalai Hírlap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A magyar kormány által elindított, 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában,

évi 1,5 milliárd forintos keretből zajló Népi Építészeti Program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson népi építészeti értéket képviselő védett épületek tulajdonosainak.

A program során azok a szervezetek vagy magánszemélyek igényelhetnek támogatást, amelyek vagy akik népi építészeti értéket képviselő, egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) vagy területi védelem alatt álló ingatlan tulajdonosai – emlékeztet a Teleki László Alapítvány közleménye.

A szakmai előkészítésbe beletartozik a népi építészeti emlék építészeti értékeinek azonosítása, illetve az épület szerkezeteinek állapotát értékelő dokumentációk (építészeti felmérés, építéstörténeti dokumentáció és értékleltár, statikai és faanyagvédelmi szakvélemény, diagnosztika, falkutatás, szakrestaurátori terv) és a felújítási építészeti terv elkészítése, melyek megalapozhatnak egy későbbi építési támogatási kérelmet – a mostani kiírásban ezek finanszírozására kérhető támogatás.

A támogatási kiírást pénteken 12 órakor teszik közzé a Teleki László Alapítvány honlapján. A kérelmek benyújtására 46 nap áll rendelkezésre.

Borítókép: Illusztrációfotó / Őrségi Nemzeti Park tájház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!