fő az egészség

2021.05.09. 09:10

Nem akar öregedni? Mutatjuk, mit érdemes enni!

Mindenki sokáig akar élni – ez nem újdonság. De nem mindegy, hogy milyen testben öregszik meg az ember!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szuper kozmetikai (és plasztikai) kezelések, a legújabb kenceficék használata mellett az étkezéssel tehetünk a legtöbbet az öregedés lassításáért. Ezúttal nem csak arról van szó, hogy a helyes táplálkozással kevesebb lesz a ránc, az ősz hajszál, és több az energia, az életerő.

A megfelelő étrend megtalálásával és megtartásával sokat tehet azért, hogy ne csak tovább, de egészségesen is éljen.

Amennyiben körültekintően választja meg, hogy mi kerül a tányérra, azzal nem csak az alakjára vigyáz. Csökkenti a magas vérnyomást, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásának esélyét. Mindezt már számos több évtizedes kutatás bizonyítja, ezek legfontosabb megállapításait vette górcső alá a Diéta és Fitnesz, szakértőjük, dr. Farkas Kitti segítségével.

A mediterrán diéta a jolly joker?

A magvak a népszerű mediterrán diétában is ajánlottak. A teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, az extraszűz olívaolaj, a sok friss zöldség, gyümölcs, a nagy mennyiségben fogyasztott olajos húsú hal lenne a válasz a fiatalság kérdésére? Többévtizedes kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán étrend szerinti táplálkozás csökkenti a szívroham, a sztrók esélyét, miközben növeli a várható élettartamot. Ezen étrend szépsége, hogy egyáltalán nem szigorú, nem preferál és nem tilt egyetlen ételcsoportot sem. Az alapanyagok kombinációja végtelen, úgy ehet változatosan, hogy közben az egészségére is vigyáz. Cserélje le a vörös húst olajos húsú halakra (például lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal) – egye ezeket hetente háromszor. És ne felejtsen el minden fogás mellé nagy adag salátát enni, különféle zöldségekből, nyakon öntve minőségi olívaolajjal. Így még a minőségi, száraz vörösbor is belefér időnként az étrendbe.

A szakértő véleménye:

A mediterrán diéta lényege: nagyon sok zöldség, gyümölcs, magvak, tengeri halak, kagyló, rák, valamint olívaolaj-használat és mérsékelt vörösbor-fogyasztás. Ezek a természetes alapanyagok, amelyeket általában frissen sült, illetve nyers formában fogyasztanak. Valóban nagyon egészségesek, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, tápanyagokban gazdag és nagyszerű ételek készíthetők belőlük. Szénhidrátban szegény, de fehérjében gazdag, nem feldolgozott fogásokat készítenek, ami tökéletes az egészséges testsúly szempontjából is. Amire vigyázni kell, az az, hogy az olívaolaj, a magok és a halak zsiradéktartalma magas, és hiába úgynevezett „egészséges” zsírokról beszélünk, túlzott bevitelüket nem ajánlom. A napi tápanyagbevitel során kb. 30-35% legyen a zsírbevitel, ennél több ne.

Demencia ellen vesse be az áfonyát!

Nem véletlenül kapta meg ez az aprócska kék gyümölcs a superfood címkét. Az áfonya ugyanis telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ahogy azt az utóbbi évek kutatásai bizonyítják, bizony hatékony fegyver a demencia, az öregedés ellen, köszönhetően a benne található antioxidánsoknak, flavonoidoknak. Ez az aprócska gyümölcs serkenti az agyunk működését, és óvja az egészségét.

A szakértő véleménye:

Valóban, a kék áfonya gyümölcsében és levében található antocianidin nevű antioxidáns többek között képes az E- és C-vitamin hatásfokát is növelni, így a védekezőképességünket is javítani. Az antioxidánsok úgy segítik a szervezetünket, hogy védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen, melyek az emberi test sejtjeit roncsolják. Ezáltal csökkenthetik nemcsak a demencia, de a daganatos betegségek kockázatát is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!