plasztikstop

2021.06.11. 08:12

Csökkent a világ műanyagtermelése

Az ipari korszak kezdete óta mindössze harmadik alkalommal csökkent tavaly a világ műanyagtermelése a koronavírus-járvány által előidézett egészségügyi válság miatt.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A műanyagtermelők európai szövetségének (PlasticsEurope) csütörtökön közölt adatai szerint a globális termelés 0,3 százalékkal, 367 millió tonnára esett vissza 2020-ban.

Legutóbb 2008-ban, a pénzügyi világválság idején fordult elő, hogy csökkent a világ műanyagtermelése, azt megelőzően pedig 1973-ban, az első olajválság évében.

Európában 55 millió tonna műanyagot állítottak elő tavaly, ami 5,1 százalékkal kevesebb az előző évinél. A „szűz”, azaz nem újrahasznosított, hanem közvetlenül kőolajból készülő műanyagok fogyasztása átlagosan 4,7 százalékkal esett vissza Európában.

Eric Quenet, a PlasticsEurope főigazgatója az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a termelés csökkenése jól tükrözi a járványnak a világgazdaságra gyakorolt hatását. A visszaesés ütemét az mérsékelte, hogy Kínában 1 százalékkal nőtt a műanyagtermelés.

Kína, amely 2010-ben 64 millió tonnával a globális termelés negyedét adta, tavaly már 117 millió tonna műanyagot állított elő, így részesedése egyharmadra emelkedett.

Az Európai Unió 27 tagállama, Nagy-Britannia, Norvégia és Svájc együttes termelése 2010-ben 56 millió, tavaly pedig 55 millió tonnára rúgott, ami 21, illetve 15 százalékos részesedésnek felel meg.

Észak-Amerika ugyan növelte termelését, 53 millió tonnáról 70 millió tonnára, de így is veszített valamelyest súlyából, a globális termelésből való részesedése a 2010-es 20 százalékról 19 százalékra mérséklődött tavaly.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!