Bálnavadászati Bizottság

2018.09.14. 14:48

A bálnapopulációk fontosságára hívták fel a figyelmet

A bálnapopulációk regenerálódásának fontosságáról és elősegítéséről fogadott el nyilatkozatot csütörtökön a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC), amely Brazíliában zajló szokásos évi konferenciáján arról is dönt, hogy 32 év után eltörölje-e a kereskedelmi bálnavadászatra elrendelt moratóriumot.

(FILES) In this file photo taken on March 15, 2018 people watch as a humpback whale (Megaptera novaeangliae) jumps out of the Pacific Ocean's waters in Los Cabos, Baja California Sur, Mexico. On September 10, 2018 pro- and anti-whaling nations locked horns as the International Whaling Commission (IWC) began meeting in Brazil amid outrage over Japan's proposal to end a three-decade moratorium on commercial whale hunting. / AFP PHOTO / FERNANDO CASTILLO

Fotó: AFP

A testület 40-27 arányban szavazta meg a nyilatkozat elfogadását a brazíliai Florianopolisban zajló ötnapos tanácskozás keretében.

A Florianopolisi Nyilatkozat szerint

a bálnapopulációk méretét vissza kell állítania az ipari bálnavadászatot megelőző szintre.

A dokumentum szerzői továbbá szorgalmazzák, hogy a bálnales legyen a tengeri emlősök kereskedelmi célú „hasznosításának” egyetlen formája.

A Brazília által javasolt nyilatkozatot számos latin-amerikai ország és az Európai Unió is támogatta.

Japán képviselői szerint azonban az IWC „intoleráns szervezetté” vált, amely nem fogad el az övétől eltérő szemléletet. A környezetvédők ugyanakkor örömmel üdvözölték a lépést.

Az IWC 1986-ban rendelt el moratóriumot a kereskedelmi bálnavadászatra, a kihalás szélére sodródott populációk megóvása érdekében. A Pro Wildlife nevű szervezet szerint azonban

Japán ennek ellenére nagyjából 450 bálnával végez évente „tudományos” célokból.

A kelet-ázsiai ország indoklása szerint az 1987-ben bevezetett tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa az élelmiszerboltok polcaira kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst.

Norvégia és Izland, hivatalosan is szembehelyezkedve a moratóriummal, éves szinten 700, illetve nagyjából 200 bálnát fog ki.

Japán célja, hogy eltöröltesse a bizottsággal a bálnavadászati tilalmat és engedélyeztesse az – állítása szerint – nagy egyedszámú fajok kvótarendszeren alapuló halászatát.

A javaslat, amelynek elfogadásához háromnegyedes többségre van szükség, valószínűleg elhasal a bizottság előtt, amely éves konferenciájának utolsó napján, pénteken hoz döntést az ügyben.

Borítókép: AFP PHOTO / Fernando Castillo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!