felnőttkorban is hasznos

2018.08.14. 17:46

A fantázia segít megnyugodni, feltöltődni

Néha a céltalan semmittevés és a korlátok nélküli álmodozás többet segít egy probléma megoldásában, mint a vég nélküli agyalás.

Mediaworks/Fanny

Képzelje el, hogy a hegyekben, egy tóparton ül egy fa alatt. A nap melegíti a bőrét, hallgatja a madarak csivitelését, virágillat száll, lágy fuvallat suhan a fák lombjai között… Úgy hangzik, mint egy mese, ugye? De azért látja maga előtt a képet belső szemével? A fantáziának köszönhető, hogy akár egy esős délutánon is képesek vagyunk más irányba terelni a gondolatainkat. A szakértők szerint a fantázia az emlékezet segítségével működik: előhívja a már meglévő tapasztalatainkat, de új összefüggésbe helyezi és kiegészíti azokat. Talán még soha nem ültünk egy hegyi tó partján, mégis össze tudjuk rakni ezt a képet...

Így értjük meg a világot

Köztudott, hogy a gyerekek igazi mesterei a fantáziálásnak. Nem csoda, hogy könnyen megy nekik: a három és tíz év közötti kicsiknek kétszer annyi szinapszis van az agyukban, mint a felnőtteknek. A szinapszisok kapcsolják össze az idegsejteket, és ez a többlet teszi lehetővé, hogy a gyerekek hihetetlenül gyorsan tanuljanak, a tanultakat pedig élénk képzelőerővel alkalmazzák a világban.

Természetesen felnőttként is folyamatosan szerzünk új ismereteket, és ebben óriási szerepe van a fantáziának. Kimutatták, hogy a tanulás nem a tények passzív befogadásától függ, hanem attól, amihez utána kezdünk velük – hogy az építőkövekből, amelyeket az emlékezet és az értelem kínál, hogyan teremtünk valami újat a gondolatainkban. Ezek a folyamatok mind a fantáziánkban zajlanak le. Persze nem csak a szinapszisok számán múlik, hogy felnőttként kicsit nehezebb beindítani a képzelőerőnket. A folyamatosan bővülő tapasztalatok ugyanis egyre inkább gátat szabnak a szárnyaló gondolatoknak, felnőtt eszünkkel a képzelet szüleményeit értelmetlen találmányoknak tartjuk: áthidalhatatlannak tűnik a fantázia és a józan ész praktikus használata közötti távolság.

A rutin ellenszere

A szakértők szerint a fantázia az egyik leghasznosabb szellemi eszközünk. A képzelőerő segítségével tudunk eltérő szempontokból megközelíteni egy problémát, és fejben lefuttatni a különböző megoldási lehetőségeket. Az empátiához, a másokkal való együttérzéshez is nélkülözhetetlen a képzelet – csak általa tudjuk megérteni a többiek helyzetét. Sőt még másra is képes: segít kikapcsolni, relaxálni. Amikor az íróasztal előtt ülve sokáig egy feladaton kell dolgoznunk, bizony gyakran elakadunk. Ám amint kinézünk az ablakon, esetleg egy pillanatra becsukjuk a szemünket, azonnal megjelennek a fantáziaképek. Ezek révén kiszakadunk a rutinból, a mindennapok taposómalmából, és feltöltődünk. A gondolati kalandozások ugyanis megváltoztatják az agy működését: alapállapotba kapcsolják az idegrendszert, így megnyugszunk. Nemritkán ez a rövid eltávolodás segít, hogy ráleljünk a megoldásra, illetve hogy új ötletekkel gazdagodva folytassuk a munkát.

Képzeld el!

A képzelőerő által létrehozott képek nagyon erősen kötődnek az érzelmekhez, ezért mentőövként szolgálhatnak rossz hangulat esetén. Pozitív gondolatokkal ellensúlyozható a mélabú, segítségükkel könnyebben talpra állunk egy-egy szerencsétlenebb helyzet után. Amikor szomorúak vagy feszültek vagyunk, csak képzeljük el, hogy verőfényes napsütésben kirándulunk a hegyekben, és hamarosan érzékelhető javulás áll be a hangulatunkban. A pszichoterápiának értékes és hatásos eszközei ezek a képzetek, vizualizációk, gyakran dolgoznak velük a szakemberek.

A mindennapokban

A hétköznapokban is érvényesíthetjük a képzelőerő jótékony hatását, mindössze egy kicsit több teret kell engednünk a fantáziánknak. Hogyan fogjunk hozzá? Kezdjük valami olyasmivel, amihez ma már egyáltalán nem vagyunk hozzászokva: egyszerűen hagyjuk, hogy szabadon áramoljanak a gondolataink, tudatos irányítás nélkül működjön az agyunk. Hadd kalandozzon a tudatunk, merüljünk el az álmodozásban! Üljünk le egy kis időre, helyezkedjünk el kényelmesen egy fotelben, hunyjuk le a szemünket, és csak élvezzük a felmerülő ötletek és képek játékát. Az ilyenkor létrejövő nyugalom korántsem tétlenség, éppen ellenkezőleg, az idegrendszer így kerül abba az állapotba, amikor a legaktívabb.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!