Nem állapot, inkább hullámzás

2018.08.27. 13:00

A gyermek kiskamaszkora nem könnyű, de átvészelhető

Mikor egy 11 éves először tagadja meg a hagyományos családi programon való részvételt, mert a barátaival akar videojátékozni, minden családban elpattan valami. Persze ez természetes folyamat, de ilyenkor a kisgyermek szintet lép.

Az amerikai Clint Edwards például a felesége születésnapját akarta megünnepelni az Oregon Gardenben. A fia zokogott, amikor el kellett hagynia a házat, aztán ideges lett, amikor a kishúga gyermekdalokat akart hallgatni a kocsiban – számol be a nem is annyira szokatlan történetről a Scary Mommyn megjelentek alapján a csalad.hu.

„Aztán, már az Oregon Gardenben azt mondta, ez unalmas hülyeség és ő haza akar menni. Felhúzta a lábát, édességet követelt és elkérte a telefonomat, hogy játszhasson vele.

Minden alkalommal, amikor nemet mondtam neki, úgy nézett rám, mintha bűnöző lennék”

– vall az édesapa.

Logika, bölcsesség, higgadt, meggyőző mondatok ellenére a reakció a kis tinitől csak egy vállrándítás? Ez bizony sokszor frusztráló a szülőnek, amire persze a válasz sokszor a büntetés: a tablet, a telefon, a számítógép megvonása.

„A reakció még egy utálkozó pillantás, mire a gyermek végre elindul velünk. És ugyanolyan hirtelen egyszerre csak visszavált a kedves, cuki 8 éves, belevaló mivoltára, és az egész család együtt nevet.

Miközben az iskolában is jól teljesít, vannak barátai és alapvetően jó gyermek, a hormonok bizony játszanak vele is.

Mikor megkérem, hogy etesse meg a kutyát, úgy néz rám, mintha egy féreg lennék” – írta Clint Edwards.

Fotó: Shutterstock

Ez a fajta hullámzás nagyon kikészíti a szülőket, de a gyermeknek sem könnyű. Rendszerint ilyenkor látja be minden apa és anya, milyen nehéz is lehetett az ő szüleinek, amikor ő volt ebben a korban.

Minden családtag élvezi a családi programot, miközben a kis tiniről süt a megvetés. Ilyenkor jobb kettesben, nem a család előtt beszélni a gyermekkel.

Legalább a nyilvános megaláztatást és megalázást igyekezzünk okosan elkerülni, mikor hegyibeszédre adjuk a fejünket.

„Még most, ebben az új stádiumban is próbálok navigálni. Próbálom kitalálni, hogyan segítsek a fiamnak anélkül, hogy elveszíteném a fejem és megutálna egy életre” – tette hozzá a férfi.

„De ha valamit tanultam ebből az időszakból, az az, hogy ez nem egy átmeneti időszak, hanem inkább hullámzás. Mert az igazság az, hogy az összes érzelem, az összes frusztráció úgy változik, mint a közlekedési lámpák színe. Nem igazán van értelme, nem igazán logikus, de a talpadon kell maradnod ebben a vad hullámzásban” – vonta le a következtetést Clint Edwards.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Pexels.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!