Súlyproblémák

2018.11.06. 12:30

A hörcsögök segíthetnek az elhízás ellen

A télen életmódot váltó rágcsálók segíthetnek az emberiség egyre nagyobb problémájának megoldásában, vagyis az elhízás elleni harcban. A tudósok a hipotalamusz egyik fontos sejtjének változását figyelték meg.

Világméretekben egyre aggasztóbb mértékű az elhízás. A fejlett ipari államokban már hosszú évek óta dagadnak a polgárok, a probléma azonban már megjelent a Föld más régióiban is – mutat rá a problémára a csalad.hu cikke. A visszaút egyelőre nem látszik, az azonban igen, hogy egyre több betegség és egészségügyi probléma jelentkezhet a következő évtizedekben a magas testzsírszázalék miatt. Nem mellékes, hogy a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb jelentése szerint

Európa legelhízottabb nemzete a magyar, és világviszonylatban is igencsak elöl, a számítások szerint a negyedik helyen állunk. A magyar emberek 55 százaléka küzd a többlettel, világviszonylatban pedig 2,6 milliárdan.

A csalad.hu cikke a Conversation című tudományos lapban megjelent írást idézi, mely szerint lehet, hogy hamarosan megértik a tudósok, milyen folyamatok miatt nő a világ lakosságának teste. Azt már régóta biztosan tudják, hogy a legjobb testsúlycsökkentő eljárás az alacsony kalóriabevitel mellett végzett sport. Erről azonban sokkal könnyebb beszélni, mint megvalósítani. Hiszen a mozgás után még az egyébként nem koplaló egyén is éhséget érez, aki pedig keveset eszik, az edzést követően elemi erővel sújt le rá az éhség, hiszen így vagyunk biológiailag programozva. Hasonlóan a hörcsögökhöz, akiket Gisela Helfer, a University of Bradford és Rebecca Dumbell, az MRC Harwell Institute munkatársai vizsgáltak meg tüzetesen.

A szakemberek olyan állatok szokásaira és hormonális működésére voltak kíváncsiak, akik évszaktól függően változtatják meg például bundájukat, vagy aktivitásukat. Így jutottak a szibériai hörcsöghöz, amelyik télen testsúlya nagyjából felét veszti el. Az ok, hogy a nyári nagy evészetek után a hideg időszak beállta előtt a rágcsáló szervezete átáll a várható ételínségre, és egyszerűen jóval kevesebb kalóriát visz be a téli hónapokban, a tartalékaiból gazdálkodva.

Függetlenül attól, hogy természetes vagy mesterséges körülmények között idézik elő a téli időjárást, az állat képes az éhségérzetét befolyásolni.

Mint az agyi vizsgálatokból kiderült, a hipotalamusz egyik fontos hormontermelő sejtjének formája – ami éppen az éhségérzetért felelős – változik meg jelentősen a különböző időszakoknak megfelelően. Ráadásul az emberi agynak is ezen része szabályozza az ételbevitel iránti vágyat. Nyáron, amikor a természetes fény sokkal hosszabb ideig tart, ezek a sejtek hosszúra nyúlnak meg, míg télen, amikor az állat “takarékos üzemmódba” kapcsol, erősen megrövidülnek. Azt pontosan nem tudják a tudósok, hogy ezen hormonok milyen mechanizmus alapján befolyásolják az étvágyat és a súlyvesztést, azonban az biztosnak tűnik, hogy a sejtek megnyúlása jól mutatja az éppen aktuális helyzetet.

A vizsgálatba bevont hörcsögöket a tudósok testmozgásra ösztönözték. Méghozzá mókuskerékkel rávették néhányukat, hogy a téli időszakban mozogjanak többet a szokásosnál – ezen állatok ugyanis minimális tápanyagbevitel mellett, de a hideg időszakot is folyamatosan aktívan vészelik át, nem alszanak téli álmot. Azt tapasztalták, hogy

a megfuttatott hörcsögök a testmozgás hatására sokkal többet ettek és sokkal éhesebbek voltak társaiknál.

Vagyis szinte biztosan kapcsolat van a testmozgás, és ezen sejt alakja, illetve az éhség között. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ebből hibás lenne azt a következtetést levonni, hogy télen nem szabad testmozgást végezni, azonban további kutatásokkal magyarázat adható arra, hogy egyesek miért esznek a szükségesnél sokkal többet akkor, ha edzenek. A vizsgálat következő lépcsőjében

a termelődött hormont blokkolták, és azt találták, hogy ezzel meggátolható az állatok étvágynövekedése a takarékos időszakban.

A kutatás egy újabb lépés lehet az emberek elhízásához vezető út megismerésében, esetleg egy olyan gyógyszer kidolgozásában, amellyel eredményesen csökkenthető az elhízás, vagy akár megelőzhető a túlsúly megjelenése – írják a kutatók.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!