felmérés

2020.01.23. 08:50

A legtöbben húsz fokban szeretünk aludni

Az ennél hidegebb hőmérsékletet már kevesen tartják kényelmesnek.

Forrás: Shutterstock

Húsz fokos hálószobában alszik legszívesebben a legtöbb magyar és az ennél hidegebb hőmérsékletet csak kevesek szeretik Magyarországon. Ez is kiderült az E.ON megbízásából készült kutatásból, amely szerint

a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százaléka.

A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára.

Az Európa több országát érintő kutatás alapján az angolok szeretik a leghűvösebb hálószobát, a legtöbben 15 fokban alszanak.

Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka a 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30 százalék szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában.

A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, a legtöbb francia a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz.

Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami a hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!