kapocs

2019.09.29. 17:50

A lovaknak szimbolikus szerepe van a magyarság történetében

A hagyományőrzés egyik kulcsa, a ló szimbolikus a magyarság történetében és kultúrájában – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton a Bács-Kiskun megyei Izsákon.

Budapest, 2019. szeptember 26. Lovakat fényképezõ látogató a 79. Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós az Izsáki Őszi Fesztiválon úgy fogalmazott:

a lovak tenyésztése nélkül nem alakulhatott volna ki a magyarok életmódja, életformája, nem tudtak volna eljutni a Kárpát-medencébe, és nem tudták volna területüket megtartani évszázadokon keresztül.

Kiemelte: lovak nélkül nem vezethettek volna olyan hadjáratokat a kilencszázas években a világ minden égtája felé, amely megelőzte az ország elleni támadásokat, és biztosította az itt élők nyugalmát.

A magyar nemzet egészét tekintve

a ló a magyarok monda- és hitvilágát is összekapcsolja.

Elég csak a Fehérlófiára vagy Szent László Szög nevű lovára gondolni, aki mindig győzött a sötét erők ellen – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a fogathajtás egyik fővárosát, Izsákot köszönet illeti azért a lelkes és kitartó munkáért, amellyel a magyar lótenyésztés és lósportnak újjáélesztésért dolgozik.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, egyben a térség országgyűlési képviselője elmondta: egy város annyit ér, amennyi értéket képesek termelni a családok a szűkebb és tágabb közösségek érdekében.

Szerinte a család, a közösségek, az önkormányzat, az egyház és a kormányzat felelőssége lehetőséget teremteni az értékek felszínre hozására, előhívására.

Mondok József (Fidesz-KDNP) Izsák polgármestere elmondta: bízik abban, hogy az első alkalommal megrendezett őszi fesztivál olyan hagyománnyá válik, mint a közel százéves múltra visszatekintő Izsáki Sárfehér Napok.

A polgármester hangsúlyozta az elmúlt években közel hétmilliárd forint összegű beruházás valósult meg Izsákon.

Izsákon a hétvégén hármas jubileumi országos fogathajtó bajnoki döntőt rendeznek. Az első magyar fogathajtó bajnokságot ugyanis négyes kategóriában 50 éve, a ketteseknél 40 éve, az egyeseknél pedig 25 éve írták ki.

A háromnapos Izsáki Őszi Fesztivál keretében a kulturális programok és koncertek mellett átadják a település felújított főtéri parkját, illetve családi napot és motoros felvonulást is rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!