Erősebb nem, erősebb immunrendszer?

2018.08.08. 21:03

A nátha semmiség egy férfinak

Tudományosan is bizonyított: a férfiak jobban bírják az influenzát, mint a nők. Legalábbis a szervezetük hamarabb állítja helyre az eredeti állapotot a nemi hormon, illetve egy fehérje segítségével. Más kérdés, hogy látszólag kit vesz le jobban a lábáról a betegség.

Jól ismert jelenség, hogy a férfiak egy részét sokkal jobban leveri egy-egy betegség, mint a nőket: míg a családanyák egy kórokozóval küzdve is ellátják az otthoni és a gyermek körüli teendőket, addig az apukák hajlamosak már némi hőemelkedés esetén is az ágyat nyomni napokon keresztül. Akik az ellenkezőjét próbálják mutatni, azok éppen azzal hencegnek, hogy náluk bizony sokkal rövidebb idő alatt zajlik le például az influenza, mint a család hölgy tagjainál. Míg előbbi pusztán „népi megfigyelés”, addig utóbbi már tudományosan is igazolt tény – adja hírül a Család.hu az Independent című brit lapra hivatkozva, mely beszámolt a neves Johns Hopkins Egyetem Bloomberg egészségügyi részlegének kutatásáról.

Mint írják, a kutatás során kísérleti egereket és emberi sejteket fertőztek meg a H1N1 vírusával, közismertebb nevén a madárinfluenzával. A kórokozó 2009-ben és 2010-ben komoly világjárványt okozott, és legkevesebb 18 ezer ember halálát kötik ehhez a betegséghez csak az említett két esztendőben.

A tudósok azt figyelték meg, hogy a hím egerek és a férfiakból kinyert sejtek sokkal több amfiregulint, vagyis egy speciális, a sejtek regenerációját és felépítését segítő fehérjét termeltek a másik nem képviselőihez képest.

A cikk szerint a tudósok azért gondolják, hogy ennek köze lehet a gyorsabb felépüléshez, ugyanis volt olyan hím kísérleti állat, amelyik szervezete az átlagnál jóval kevesebbet hozott létre ebből az anyagból, így később is gyógyult fel a betegségből, mint társai, pontosan olyan „lassan” épült fel, mint a nőstény egerek.

Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health professzora az Independentnek azt mondta, hogy

„a kutatás eredményében az az új, hogy a helyreállító fehérje alacsonyabb szinten van lábadozás idején a nőknél a férfiakhoz képest, ami az egyik oka lehet a lassabb gyógyulásnak”.

A tudós szerint ennek a gyógyszerkészítésben lehet jelentősége, influenza esetén a hölgyeknek akár amfiregulin-szint növelő kezelést is lehetne biztosítani a gyorsabb felépüléshez. A kutatásban azt is vizsgálták, mi lehet az oka a betegségre adott különböző válasznak, és arra jutottak, a férfiak magasabb nemi hormonszintje játszhat közre a gyorsabb gyógyulásban.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!