Nem jó visszaaludni

2018.09.02. 08:47

A szundi gombnál nincs rosszabb

Bármennyire is fáradt valaki a reggeli ébresztéskor, annál rosszabbat nem tehet magával, mint hogy megnyomja a “szundi gombot”. A plusz tíz perc pihenő ugyanis még letörtebbé teszi – állítják a szakemberek.

Csábító lehet minden egyes extra perc az ágyban reggel, amikor az ember kénytelen kikelni, és megkezdeni a napi rutint. Az okostelefonok és modern ébresztőórák gyártói éppen ezért alkalmazzák a “szundi gombot”, aminek megnyomásával általában tíz perccel meghosszabbítható az alvásra fordított idő – áll a család.hu témával foglalkozó cikkében. A portál azonban a brit Independent című lapra hivatkozva kijelenti: a szundi gombnál károsabb megoldás azonban nincs a világon. Alvásszakértők szerint ugyanis

az ébredés utáni ismételt elalvással az ember becsapja az agyát és a szervezetét, és a kívánttal ellenkező eredményt ér el,

bármennyire is álmosan éri a csörgőóra reggeli riasztása.

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az ébredés után kicsit úgy érzi, a testének csak egy része ébredt fel, mintha megrészegítette volna az alvás. Ez az állapot általában 15-30 perc alatt teljesen elmúlik minden egészséges embernél. A bostoni Brigham kórház kutatása azt mutatja,

aki nagyon rövid alvás után kénytelen felkelni, akár 2-4 órán keresztül is kóvályog, mire teljesen magához tér.

Ez az állapot akkor jelentkezik, ha mély alvásból kell felébredni. Hasonló azonban a helyzet akkor is, amikor a szundi gombot megnyomva valaki ismét álomba szenderül.

Az alvással nyert pár perc jelentősen nem javít az illető kipihentségén, azonban becsapja vele az agyát. A portál idézi Neil Robinson alvásszakértőt, aki megmagyarázta: a tíz perc arra elegendő, hogy újabb alvási ciklus kezdődjön meg, beindul a hormontermelés, könnyen mély álomba kerül az ember.

Innen pedig az újabb csörgés úgy rángatja ki, hogy sokkal hosszabb ideig tart a rendes üzemállapot elérése.

Nem érdemes tehát sem a szundi gombbal időt nyerni, sem pedig szándékosan jóval a kívánt időpont elé beállítani a csörgésért, csak azért, hogy utána hosszabb-rövidebb ideig az ember tovább alhasson, vagy legalábbis azt gondolja, hogy kapott némi jótékony engedményt az ébresztéskor.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!