megosztott színpad

2018.02.27. 14:11

Ahány nő, annyi férfi

Negyvenöt nemzetközi zenei fesztivál, köztük brit, német, francia és norvég rendezvények vállalták, hogy 2022-re programjaikban már egyenlő arányban fognak fellépni nők és férfiak.

Forrás: flickr.com

Fotó: ralph arvesen

A fesztiválok a fiatal zenei tehetségeket támogató közhasznú brit PRS Alapítvány kezdeményezésének hatására léptek. A tervek szerint 2022-re koncertjeiken, konferenciáikon és egyéb rendezvényeiken fele-fele arányban jelennek meg férfiak és nők.

Vanessa Reed, az alapítvány igazgatója elmondta: az egész társadalomban nő a nyomás a nemi egyenlőség megvalósítására, a nyilvánosság odafigyel a kreatív ágazatokban felmerülő egyenlőtlenségekre, és úgy érzik, itt a lehetőség, hogy a zenei világban is bekövetkezzen egy ilyen fordulat, amely egy sokkal kiegyensúlyozottabb zeneipar kialakulásához vezet.

Az utóbbi években számos vitát szült, hogy a fesztiválokat főleg a férfiak uralják. Tavaly

egy BBC-tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt évtizedben 14 népszerű nagy-britanniai fesztiválon a 660 jelentős fellépő közül csak 37 volt nő.

A kezdeményezéshez csatlakozó fesztiválok között szerepel a Proms, a Liverpool Sound City, az Aldenburgh operafesztivál, a Kendall Calling, a német Pop-Kultur, a franciaországi Worldwide és a norvég by:Larm is.

Korábban a Sound&Music brit zenészeket támogató közhasznú szervezet is megígérte, hogy 2020-ra szerzőinek legalább a fele nő lesz.

Borítókép: Lorde fellépése az ACL zenei fesztiválon.

Forrás: Flickr / Ralph Arvesen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!