les

2018.01.25. 10:00

Akár Ön is részt vehet a bagolyszámlálásban

Magyarországon Túrkeve a baglyok fővárosa. Ezekben a hónapokban ezernél is több bagoly telel a városban. Ezen a hétvégén nem csak ott, országszerte összeszámolják őket, és ebben bárki részt vehet. Jó tudni ugyanis, mennyi van belőlük és hol lehet számítani a segítségükre.

Fábos Erika

Balmazújváros, 2014. december 31. Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én. A faj több tucat példánya költözött be a hideg elõl a városban lévõ fákra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: mti

Viszonylag kevés olyan bagolyfaj van a világon, amelynek példányai telente csapatostul tanyáznak nappal az ember közelében. Az erdei fülesbagoly azonban szívesen választ akár forgalmasabb lakott területeket is.

Ennek egyik fő oka, hogy a településeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben, másrészt innen hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyeztetik. A felmérések szerint januárban nappaloznak a legnagyobb számban, aztán már a költésre készülődnek. Éppen ezért ilyenkor még lehetőség van felmérni, hogy hol telelnek. A kutatásban évek óta nemcsak természetvédelmi szakemberek, de a lakosság is részt vehet, idén már okostelefonon kitölthető adatlapokkal is – írja a Vasárnap Reggel.

„A legfontosabb szempont, hogy az adatközlők szélesebb köre – több tízezer lelkes ember – sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat, mint ha ugyanezt a munkát 2-300 természetvédelmi őr végezné el az országban”

– mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, majd hozzátette: ezzel a hasznos önkéntes munkával tenni lehet hazánk madárvilágának védelme érdekében és jobban meg lehet ismerni a baglyokat és a természetet is. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az embere nem jelentenek veszélyt, ellenben nagyon helyes, szórakoztató és hasznos madarak.

Többnyire nyugodt városi parkokban, iskolák udvarán, temetőkben gyülekeznek télen. Ha tehetik, fenyőkön, tujákon pihennek, azok sűrű lombjában jól el tudnak bújni, de lombhullató fákat is elfoglalnak. Az emberi tevékenységek nem riasztják el őket sehonnan, de ha célzottan zavarják őket, odébbállnak. Azokat a településeket kedvelik legjobban, amelyeknek a környéke gazdag táplálékban, az egerek, a pockok és egyéb kisrágcsálók a kedvenc táplálékaik a baglyoknak.

„Ezek a madarak a növényvédelemnek is nagy segítői – mondta Orbán Zoltán. – Száz madár a három hónapnyi telelés idején  20-30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével és sok pénzből lehetne megoldani. Jelenlétüknek árulkodó jelei lehetnek a fák alatt előforduló kis szürke szőrcsomók, a bagolyköpetek. Azok sem veszélyesek, vizsgálatuk ellenben pontos képet ad a térség kisrágcsálóiról. Hosszú évtizedekig csak a köpetelemzésekből tudtuk például, hogy még nem halt ki Magyarországon a csíkos szöcskeegér vagy a csalitjáró pocok.”

Nagykikinda a hármas határ vidékének nemzetközi hírű bagolyvárosa

Nagykikinda, a magyar–román–szerb hármas határhoz legközelebb fekvő város és környéke több mint tízezer erdei fülesbagolynak ad otthont ilyenkor télen. Az ornitológusok szerint Európában, de lehet, hogy a világon is a Túrkevétől az Észak-Bánságig terjedő terület az erdei fülesbagoly legnagyobb telelőhelye.

A városban felismerték ennek az ökoturisztikai jelentőségét, jelképük lett a bagoly. A nemzetközi sajtó is érdeklődik és a külföldi turisták is rengetegen érkeznek ezért ide, a világ egyik legjelentősebb, vadmadarakkal foglalkozó filmes sorozatában is külön epizód jutott a nagykikindai fülesbagoly-populációnak.

Borítókép: Illusztráció / Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Címkék#bagoly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!